56 Bölüm
54:35:04
Yankılı Sokak Hafta 1
Şarkı odaklı ilk yayın. (6 Ocak 2024)
58:56
1. BÖLÜM
Yorumcular
(13 Ocak 2024)
58:56
2. BÖLÜM
Yas Yayını
Sessizlik içinde söylenen sözler ve imgeler farklı dillerde de aynı etkiyi yaratabilir. Element of Crime ve benzeri sanatçılar ile akustik şarkılar.
58:57
3. BÖLÜM
İlham Veren Şarkı Yazarları
Bu yayında ağırlıklı olarak kuşaklar boyu sanatçılara ilham olmuş şarkıcı ve şarkı yazarlarının eserleri ve onların etkisinde yapılmış kayıtları dinleyeceğiz. Lou Reed, David Bowie ve Leonard Cohen'in farklı dönemlere etkilerini duyacağız. (27 Ocak 2024)
58:57
4. BÖLÜM
Varoluş Şarkıları
Zamanın akışı ve kişinin varoluşu ile ilgili sözleri yorum ve düzenlemeleriyle kalıcı müzik prodüksiyonlarına dönüştürmüş sanatçıların şarkılarından bir seçki.
(3 Şubat 2024)
58:57
5. BÖLÜM
Evrene Yollanan Sinyaller
The Beatles, Klaatu ve Güler Özince ile evrene yollanan sinyaller ve uzay temalı şarkılar. (10 Şubat 2024)
57:57
6. BÖLÜM
Denizaşan Şarkılar
Atlas Okyanusu çevresinde adaları dolaşıyoruz. İzlanda, İrlanda, İngiltere'ye uğrayıp Kanada, Belçika ve İsveç'ten seslere kulak vereceğiz. (17 Şubat 2024)
58:57
7. BÖLÜM
Eve Dönüş
Marlene Dietrich, Ben Howard ve Beatles gibi sanatçıların eve dönüş şarkıları ile kolaylaşan yollar. (24 Şubat 2024)
58:11
8. BÖLÜM
Gizli Kahraman Davulcular
Başarılı müzik prodüksiyonlarının gizli kahramanları olan davulcuların güzel dokunuşlar yaptığı parçalar. Ringo Starr, Simone Pace ve Steve Forest ile yükselen Beatles, Blonde Redhead ve Placebo. ( 2 Mart 2024 )
58:57
9. BÖLÜM
Bas Vuruşlarıyla Gelenler
Seksenler ve doksanlarda ritim ruhunu değiştiren bas eşlikleri zamanın içinde şekilden şekle bürünüyor ve şarkıların zeminini oluşturuyorlar. Robert Palmer, Pia Zadora ve Björk ile dönem geçişlerinin duyulduğu parçaları dinliyoruz. (9 Mart 2024)
58:49
10. BÖLÜM
Piyano, Klavye Ve Efektler
Piyano ile kendine eşlik eden şarkı yazarları sentezleyici sesleri ve ses tasarımı efektleriyle şarkılarını yükseltiyorlar. Loney Dear, Agnes Obel, Low Roar ile yeni anlatımlar. (16 Mart 2024)
58:02
11. BÖLÜM
Prodüktörler ve Sesler
Her başarılı albüm kaydının arkasında doğru belirlenmiş bir vizyonun kayda yansıtan birileri vardır. The Beatles nasıl George Martin ile yeni tarzlara açılmışsa, günümüzde de Damien Rice ve Rick Rubin de benzer bir keşif ruhunu paylaşıyorlar. (23 Mart 2024)
57:57
12. BÖLÜM
Akustik Tınılar ve Yankılı Şarkılar
Akustik gitarla başlayıp senfoni orkestrası ile biten düzenlemeleriyle pop müzik yapımları bizi şaşırtabiliyor. Simon & Garfunkel, Damien Rice, Beatles, Coldplay ve deus. Kuvvetli ezgilerle yapılan düzenlemeler şarkılardaki hikayeleri gözümüzün önünde canlandırmamızı sağlayabiliyorlar. (30 Mart 2024)
58:57
13. BÖLÜM
Yaylılar ve Şarkı Sözleri
Müzik teknolojisi türlerin yakınlaşmasına imkan veren araçlar sunuyor. Böylelikle örneğin bir akustik gitar kanalının üstüne senfoni orkestrası çalabiliyor. Beatles, Pulp ve Tindersticks kayıtlarından hibrit düzenlemelere örnekler dinleteceğiz. (6 Nisan 2024)
57:54
14. BÖLÜM
Puslu Havalar ve Sözlerin Gücü
Müzik teknolojisi ile yakalanan anlatımlar aslında şarkıların hikayelerini desteklemek üzere tasarlanır. Bazı şarkıları ise kapalı anlatımları tercih eder ve puslu havalarla sunulur. REM, Sophie HUNGER ve Ry-X ile modern anlatımlara örnekler dinliyoruz. (13 Nisan 2024)
58:42
15. BÖLÜM
Bahar Ezgileri, Düetler ve Sinematik Sesler
Bir şarkının stüdyodaki prodüksiyonu aslında sinema yapımına çok benzer. Bir senaryoyu filme uyarlar gibi şarkının hissiyatı sahne sahne tasarlanır. Bazen de iki başrol oyunucusu gerekir ve şarkı bir düete dönüşür. Tindersticks, Tom Waits, Marc Almond ve Bonnie Tyler ile etkileyici kısa ses filmleri. (20 Nisan 2024)
59:05
16. BÖLÜM
Ayrılık ve Zaman Şarkıları
Şarkı yazarlarının konularını nasıl seçtikleri hakkında net bilgi bulunmasa da bazı röportajlar ve sözler konularının hakkında ipuçları sunar bize. Bazı sanatçılar kariyerlerindeki yaşadıkları zorlukları ürüne çevirmeyi başarırlar. U2, Leo Ferre, Sufjan ve Dire Straits ile ayrılık ve zaman şarkıları. (27 Nisan 2024)
58:44
17. BÖLÜM
Film Müzikleri Ve Elektronik Çalgılar
Bir hissiyatı tasarıma dönüştürmenin zorlu sürecinde ilginç düzenlemeleriyle filmlere müzikler veya şarkılar üreten sanatçıların eserlerini dinleyelim. Miyazaki veya Lars Von Trier gibi yönetmenlerin filmleri. Steve Harley ve Brian Ferry gibi solistlerin teatral yorumları…
58:57
18. BÖLÜM
İmgeler Ve Şarkı Sözleri
Bazı grupların şarkı sözlerinde kullandığı imgeleri düzenlemeye yansıttıkları çalışmalar dikkatli dinlenince güzel sürprizler olarak karşımıza çıkıyorlar. Bol sintisayzır ve ses tasarımı kullanarak bu şarkılar dinleyici için tükenmez hazinelere dönüşüyor. Slowdive, Arcade Fire, Bat For Lashes...
58:51
19. BÖLÜM
Şehirler ve Sokaklar
Sanatçıların içinde doğup büyüdükleri şehirler ve sokaklar onlara büyük ilham kaynağı olabiliyorlar. Bazen yalnız kaldıklarında feryat ettikleri bir sokak imgesi ile yaşamdaki yolculuklarını sorgulayabilirler. Lennon, Knef, Benjamin Clementine ve U2 ile şehirler ve sokaklar ile ilgili hisler.
58:09
20. BÖLÜM
Ay Şarkıları ve Cevapsız Sorular
Bazı şarkılar açık kapılar ve cevapsız sorular bırakıp dinleyeni askıda hisler ve belli sahnelerin içinde tutmak için tasarlanırlar. Shivaree, Simone, Stevens, Waits, Brel ve MFÖ ile askıda hisler ve cevapsız sorular.
57:57
21. BÖLÜM
Tepeler, Umutlar ve Karşılıksız Aşklar
İnsan kendi varoluşunu sorgular ve içinde bulunduğu zaman ve mekana doğru serzenişte bulunur. Aşkın farklı şekillere bürünmesi de yazılanları gizemli metinlere dönüştürebilir. Kate Bush, Luigi Tenco, The Beatles ve Demirhan Baylan ile tepeler, umutlar ve karşılıksız aşklar.
58:26
22. BÖLÜM
Neşeli Melodilerin Gölgesinde Dolaşan Hüzünler
Şarkı yazarlarının anlatmak istediği konular bazen dinleyici için çok ağır gelebilir. O zaman bu hüzünlü temaları neşeli melodilerin gölgesinde sunarlar. Bu şarkılar buruk bir tebessüm ile dinlenir. Ben Howard, Ed Sheeran, Suede, Sharon Van Etten ve Yasmine Hamdan ile Yankılı Sokaktayız
58:52
23. BÖLÜM
Zamanının Ötesinden Seslenenler
Bazı gruplar keşifleri sırasında değişimi kucaklamayı bilirler. Bazıları ile bilmeyerek yeni tarzlara kapıyı açarlar. Bazıları ise kayıt standardlarını ileriye götürür. Keane, Kent, The Beatles, Bat For Lashes ve Radiohead ile tıkanmış yollara yeni heyecanlar dinleyeceğiz.
58:57
24. BÖLÜM
Yarım Kalan veya Tamamlanan
Bir müzik topluluğunu birlikte yürütmek de her zaman kolay olmayabilir. Grup üyeleri arkadaşlıklarını perçinlemek için uzun aralardan sonra bile bir araya gelip aynı heyecanı sürdürmeye devam edebilir. The Beatles, Placebo, Nick Cave, Mercury Rev ve Jakuzi ile yarım kalan veya tamamlanan şarkılar.
58:29
25. BÖLÜM
Ayrı Düşmeden Yeni Ufuklara
Sanat projelerinde bazen yollar çıkmaza girip ayrılığa dönüşürken, bu durum bazen başka dostluklara vesile ve yeni veya tazelenmiş heyecanlara dönüşür. Bad Angels, Marianne Faithfull, Bernard Butler, Suede, Damien Rice ve Zita Swoon ile yeni ufuklara açılmış şarkılar.
58:21
26. BÖLÜM
Cesur Yapımcılar ve Üst Üste Kayıtlar
Müzik prodüksiyonu bir müzikal fikre şekil verme yöntemidir. Etkili yazılmış bir şarkı üst üste kayıtlarla bambaşka bir etki yaratabilir. Midlake, John
58:57
27. BÖLÜM
Aynaların Yankısı
Şarkı yazımında genellikle yaşamdan bir hikayenin yorumcu üzerinden dinleyiciye aktarımı gerçekleşir. Yorumcu şarkının hikayesinde bir aynada kendini görürcesine hikayeyi inandırıcı kılan kişidir. Sophie Hunger, Stephan Eicher, Sibylle Baier ve Pulp ile yansıtılan şarkılar.
58:26
28. BÖLÜM
Kavuşma Şarkıları
Bazı sanatçılar yol arkadaşlarıyla çalışmaya öyle alışır ki ayrılıklar yaşansa bile yeniden buluşulup şarkılar üretilir. Bazen günümüzün teknolojisi zamanın ötesinden yardım eder ve eski ortaklıklar yeniden şekillenir. The Beatles 2023, Red Hot Chili Peppers ve Duman ile kavuşma şarkıları.
58:25
29. BÖLÜM
Falsetto ve Kafa Sesi Vokaller
Şarkı yazarları anlatmaya çalıştıkları yeni duygular için seslerine farklı renkler katmaya çalışırlar. Bazen bunu çok sevdikleri bir sanatçıda duyup denemeye cesaret ederler. Radiohead, James, Tori Amos, Joni Mitchell, Elton John, Bon Iver ile falsetto ve kafa sesi vokallerle arayışlar.
58:57
30. BÖLÜM
Yalnızlık ve Kendini Yeniden Keşfetmek
Bazen çeşitli olaylardan dolayı sanatçılar kendilerini dünyadan izole hissederler. Kendilerini yeniden doğrulamak için aynalara koşarlar. Seyirci veya meslektaşları o ayna rolünü üstlenir. Deus, Editors, Dino Brandao, Faber, Lennon ile yalnızlık ve kendini yeniden keşfetmek.
58:45
31. BÖLÜM
Kayıp Efsaneler
Bazen sanatçılar albümleri yayınladıktan sonra bekledikleri başarıyı yakalayamayınca müziği bırakma noktasına gelebilirler. Ama bazen bu sanatçıların albümleri dipten ve derinden yayılır ve kayıp efsane kategorisine yükselir. Rodriguez, Sugarman, Mercedes Sosa ve Violeta Parra ile kayıp efsaneler.
58:15
32. BÖLÜM
Sakin Anlatımlar
Şarkı sözlerini bir hikaye şeklinde kurmak sıkça başvurulan başarılı bir yöntemdir. Bazı hikayeleri de konuşma tonunda sakin bir anlatımla şarkılaştırmak çok etkili sonuçlar ortaya çıkarabilir. Nick Cave, PJ Harvey, REM ve Einstürzende Neubauten ile sakin anlatımlar.
58:57
33. BÖLÜM
Yaz Şarkıları
Mevsimler hisleri etkiler ve şarkı yazarlarını tetikler. Albümler ve şarkı isimlerinde bu hislere sıkça göndermeler yapılır. Counting Crows, The Beatles, Sufjan Stevens ve Kalben ile yaz şarkıları.
57:59
34. BÖLÜM
Uzaklaşma Şarkıları
Hikaye yazarları bazen kaçış temasını işlemeyi ve okuyucunun kendini sorgulamasını sağlamayı isterler. Benzer şekilde söz yazarları da bazı şarkılarda otobiyografik bir anlatım ile uzaklaşma konusunu dinleyiciye sorgulatır. James, Counting Crows, The National ve Pinhani ile uzaklaşma şarkıları.
58:57
35. BÖLÜM
Sonbahar Ve Deniz Şarkıları
Eylül ayı başında sonbahar kendini belli etmeye başlar. Bu mevsimde denizin kıyısındaki şehirlerde manzaralar büyüleyici olur. Yazılan şarkılarda deniz ve sonbahar imgeleri dinleyicide sıkça karşılık bulur. The National, Nick Cave, Sam Airey ve Bülent Ortaçgil ile sonbahar ve deniz şarkıları.
57:59
36. BÖLÜM
Piyanolar Ve Yaylılar Konuşursa
Şarkılara eşlik olarak kullanılan piyano ile yazılan şarkılar armonik olarak netlik hissini ifade ederken genel dokuda boşluklar bırakabilir. Bu şarkılar yaylı düzenlemeleri ve bu işlevde çalan çalgılarla desteklenir. Simone, Tori Amos, Brian Eno ve Serge Reggiani ile piyano ve yaylılar konuşursa.
58:12
37. BÖLÜM
Şarkılarda Renk Sazları
Şarkı formlarının basitliği ve tekrar edişi bazen dinleyicide monotonluk hissini uyandırır. Böyle durumlarda düzenlemelerde renk sazlarının kullanımı şarkının içinde yeni bir heyecan dalgasını doğurur. Monika, Paul McCartney ve The Police ile şarkılarda renk sazları.
58:57
38. BÖLÜM
Dönemler Arası Etkileşimler
Belli akımlar dönemleri geçince unutur gibi olsalar da araya uzun bir zaman girdikten sonra yeniden gündeme gelebilirler. 1980’lerin tınıları da bu şekilde günümüz müziğini de etkilemeye devam ediyor. Unkle, Cyndi Lauper ve Brek ile dönemler arası etkileşimler.
58:07
39. BÖLÜM
Retro Döngüleri
Müzik alanında birçok yeni akım aslında eski akımların tortuları üzerine kurulur. Bir rivayete göre çıkan her yeni akım 20 yıl sonra tekrar ortaya çıkar. Suede, The Do, Asaf Avidan ve Soundgarden ile retro döngüleri
58:18
40. BÖLÜM
Geçmişi Bugüne Bağlayanlar
Müzik tarihi ezelden beri süre gelen sonsuz bir zaman ekseninde ilerler. Yepyeni bir tarz bulmak hiç kolay değildir. İyi sanatçılar önce geçmişi bugüne bağlayıp yeni buluşlar sunarlar. Tame Impala, Faber, Schubert ve Oliver Welter ile geçmişi bugüne bağlayanlar
58:51
41. BÖLÜM
Sofistike Pop ve Ses Tasarımı Deneyleri
Pop müzik yapan gruplar şarkı formunun sıkıcı tekrarını kırmak için düzenlemelerinde risk alırlar. Bunun için gitar ve flüt sintisayzırları ve deneysel ses tasarımı teknikleriyle yeni tını katmanları kullanırlar. Roxy Music, Modest Mouse, David Bowie, Future Islands ve Air ile sofistike pop.
57:42
42. BÖLÜM
Şarkılarda Edebiyat
The Beatles, Lucy In The Sky with Diamonds şarkısının sözlerinde çokça Lewis Carroll’ın Aynanın İçinden kitabından etkilenmiş. Benzer şekilde Jefferson Airplane de White Rabbit şarkısında yine aynı kitaptaki imgeleri kullanmış. Khalid Mouzanar, Beatles ve Jefferson Airplane ile şarkılarda edebiyat
58:53
43. BÖLÜM
Yaratıcı Yazarlar ve Davulcular
Grupların şarkı yazarları genelde solist veya armonik çalgı sanatçılarındandır. Ama güzel şarkıları büyük prodüksiyonlara dönüşmesi efsanevi davulcular sayesinde olur. Beatles, Led Zeppelin, Paul Simon, Steve Gadd, David Bowie ve Pink Floyd ile şarkı yazarlar ve davulcular.
58:11
44. BÖLÜM
Saf Aşk Şarkıları
Bazı ifadeler doğrudan söylendiğinde en büyük etkiyi yakalarlar. Özellikle aşk şarkıları bu anlamda en zor olanlardır. The Beatles, Anohni, Tom Waits, Dino Brandau ile saf aşk şarkıları.
58:38
45. BÖLÜM
Aşkın Karmaşık Doğası
Aşık olma duygusu dünyada yazılmış şarkıların çoğunluğunun konusunu oluşturur. Bu durum aşkın karmaşık doğasından ötürü olabilir. Brecht, David Byrne, Suede, Daniela Pes ve Vega ile aşkın karmaşık doğası şarkıları
57:10
46. BÖLÜM
Büyük Şehrin Şarkıları
Bazı şarkılar büyük şehirlerin içinde bireyin sıkışmışlığını anlatırken bazıları kalabalık kitlelerin davranışlarını hikayeleştirir. Irglova, Man At Sea, Bowie, Gurevich, Büyük Ev Ablukada ve Blur ile büyük şehrin şarkıları.
58:16
47. BÖLÜM
Tezatlar ve Mesafeler
Hayatın akışı içindeki çatışmalar ve tartışmalar bitmez. İnsanlar birbirlerine darılıp, ters düşebilir ve hatta bazen yıllarca küs kalabilirler. Tracy Chapman, Feist, Tori Amos, Michael Kiwanuka ve Onur Özdemir ile tezatlar ve mesafelerle ilgili şarkılar.
57:46
48. BÖLÜM
İçsel Dönüşümler ve Hesaplaşmalar
Bazı şarkı yazarları otobiyografik bir bakış kullanarak kendi dönüşümlerini ve kendileriyle hesaplaşmalarını kaleme alarak üretirler. Flunk, Placebo, ABBA, Soley ve CanK ile içsel dönüşüm ve hesaplaşma şarkıları
58:57
49. BÖLÜM
Hasret, Gurbet ve Özlem Şarklıları
Mesafe hissi insanlarda hasret, gurbet ve özlem şekillerine bürünür. Bazı şarkı yazarları bu hisleri doğru imgelerle ölümsüzleştirirler. Bora Ayanoğlu, Led Zeppelin, Radical Face, Travis ve Duman ile hasret, gurbet ve özlem şarkıları.
58:28
50. BÖLÜM
En Uzun Gece
Kış yavaş yavaş etkisini gösterir. En uzun gecenin ardından günler uzamaya başlayacak ve yeni yıl yaklaşırken umutlar yeşerecektir. Tanita Tikaram, Gotye, Starsailor, Beth Orton ve Can Güngör ile temkin ve kavuşma şarkıları.
58:57
51. BÖLÜM
Barış ve Umut Şarkıları
Yılı kapatırken günler uzamaya başlamıştır. Hepimizin en büyük yeni yıl temennisi barıştır. John Lennon, Serafina Steer, Dire Straits, Oğulcan Gökçe ve CanK ile barışın ve umudun şarkıları.
57:03
52. BÖLÜM
Bitişler ve Başlangıçlar
Zorlu süreçlerden geçip uzun süreli bir birliktelikte çalışmanın sonrasında yolları ayırmak kolay değildir. Yeniden başlayabilmek erdemdir. Tom Odell, Steve Harley, Morrissey,
58:00
53. BÖLÜM
Karanlık ve Samimi Şarkılar
Bazı ağır ve melankolik duygular bas ve mid frekansların tizlere göre daha yoğun kullanıldığı düzenlemelerde dinleyiciyi yakalar. Soap & Skin, The Last Shadow Puppets, Damon Albarn ve Portishead ile karanlık ve samimi şarkılar.
57:59
54. BÖLÜM
Çok Katmanlı Düzenlemeler
Üst üste kayıt teknolojisinin kullanımı ve elektronik çalgıların icadıyla müzik prodüksiyonunda düzenlemelerde hayallerin sınırları zorlayan projeler doğmuştur. Brel, Shearwater, Tina Turner, Morphine ve Radical Face ile çok katmanlı düzenlemeler.
58:39
55. BÖLÜM
Doğrudan Anlatımlar
Bazı şarkıların konular teferruatlı anlatımları kaldırmaz. Sade unsurlar ve dolaysız ifadelerle doğrudan aktarılmaları gerekir. Nick Cave, Future Islands, Fiona Apple, Zita Swoon ve Sena Şener ile doğrudan anlatımlar.
58:18
56. BÖLÜM