12 Bölüm

02:27:52
Tüm Bölümler
Tüm Bölümler
Çalınmayanlar
Devam Edenler
Yeniden Eskiye
Yeniden Eskiye
Eskiden Yeniye
Alfabetik

Yalnız ölümleri anlatan bir belgesel: Kodokushi

Yönetmenliğini ve senaristliğini Ensar Altay'ın yaptığı TRT yapımı "Kodokushi", Japonya'da öldükten haftalar sonra fark edilen kişilerin yalnız ölümlerini ele alıyor.
11:26
1. BÖLÜM

Mimar Sinan, İstanbul'un su sorununu nasıl çözdü?

Eserleriyle 16. yüzyıla damga vuran Mimar Sinan sadece cami ve külliye değil köprü ve kemerler de inşa etti. Öyle ki İstanbul'un su sorunu bu sayede çözüldü. Peki Mimar Sinan tarihi şehre suyu nasıl getirdi? Detaylar podcastimizde.
07:33
2. BÖLÜM

'Diriliş'in mimarı Sezai Karakoç

Edebiyat ve düşünce hayatını "Diriliş Nesli" dediği yeni bir gençliğin yetişmesine adayan şair, yazar ve fikir adamı Sezai Karakoç'un vefatının üzerinden bir yıl geçti. Karakoç'un fikir ve anlam dünyasını yazar Necip Tosun ile konuştuk.
10:50
3. BÖLÜM

Klondike filminin yönetmeni ve yapımcısı TRT Haber'e konuştu

TRT Ortak yapımı Klondike filmi dünyaca ünlü birçok festivalden ödül aldı. Film, 2014 yılında Ukrayna'da bir köyde yaşanan gerçek olaylara dayanıyor. Klondike'ın yönetmeni Maryna Er Gorbach ve yapımcısı Mehmet Bahadır Er TRT Haber Muhabiri Ayşe Neva Akben'e filmle ilgili merak edilenleri anlattı.
09:56
4. BÖLÜM

Kültürel sömürgeciliğe başkaldırı: İslam Düşünce Atlası

İslam düşünce tarihinin kayıp parçaları İslam Düşünce Atlası'nda… İlk üç cildi 2017 yılında yayımlanan Atlas, altı ciltlik yeni versiyonu ve güncellenen internet sitesiyle hizmet veriyor.
20:27
5. BÖLÜM

İstanbul'un edebiyat durakları

İstanbul, bir edebiyat mahfilinin kurulma şartlarının hemen hepsine fazlasıyla sahip bir şehir. Geçmişten günümüze birçok edebiyat mahfiline ev sahipliği yapan İstanbul'u Prof. Dr. Turgay Anar ile konuştuk.
09:44
6. BÖLÜM

Türk sinemasının edebiyatla ilişkisi

Sinema içerik üretirken sıklıkla diğer sanat eserlerinden ilham alır. Bunun yaygın bir örneği olarak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de edebiyat uyarlaması çok sayıda film çekildi. Sinemanın edebiyatla olan ilişkisi podcastimizde...
18:49
7. BÖLÜM

Bir Osmanlı dahisi: Matrakçı Nasuh

Osmanlı'nın dehalarından birisi olan Matrakçı Nasuh, tarihten matematiğe, resimden geometriye kadar birçok alanda eserler verdi. Kendisinin bulduğu oyun sebebiyle “Matrakçı” olarak anılan bu çok yönlü bilim insanını Prof. Dr. Feridun Emecen ile konuştuk.
10:54
8. BÖLÜM

İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy'un çok yönlü mücadelesi

İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy, doğumunun 150. yılında, ardında bıraktığı eserleri kadar hayatı, mücadelesi, ıstırabı ve fikri mirasıyla hatırlanıyor. Mehmet Akif Ersoy'u ve çok yönlü mücadelesini Prof. Dr. Yakup Çelik ile konuştuk.
10:43
9. BÖLÜM

Türk edebiyatında bir çınar: Ahmet Hamdi Tanpınar

Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan ve eserleri üzerine makaleler yazılan Ahmet Hamdi Tanpınar, vefat edeli 62 yıl oldu. Doğu ile batıyı, mutluluk ve hüznü bir arada işleyen Tanpınar'ı Prof. Dr. Mehmet Samsakçı ile konuştuk.
10:23
10. BÖLÜM

İçinden edebiyat geçen şehir: İstanbul

Sahip olduğu köklü tarihi ve güzellikleri ile sanata yön veren İstanbul, yalnızca Türk edebiyatında değil, dünya edebiyatında da birçok eserde kendine yer bulur. Biz de edebiyatımızdaki İstanbul'u Doç. Dr. Yakup Öztürk ile konuştuk.
11:50
11. BÖLÜM

Yapay zeka sanatı ele mi geçiriyor?

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte yapay zeka yavaş yavaş hayatımızın merkezine yerleşiyor. Sanat alanında da yapay zekanın yükselişi endişeleri de beraberinde getiriyor. Yapay zeka ve sanatın geleceğini sanatçı ve eğitmen Bager Akbay ile konuştuk.
15:13
12. BÖLÜM