23 Bölüm

11:22:26
Tüm Bölümler
Tüm Bölümler
Çalınmayanlar
Devam Edenler
Yeniden Eskiye
Yeniden Eskiye
Eskiden Yeniye
Alfabetik

Ağaç 2. Kısım

Ağaç ve Tabiat kavramı (2.Kısım) Türk Halk müziğimizin Kadim Hafızası içerisinde konu ile ilgili metinler ve bağlı türküler ile değerlendiriliyor. (Kopya)
29:56
3. BÖLÜM

Gönül

Gönül kavramı Türk Halk müziğimizin Kadim Hafızası içerisinde konu ile ilgili metinler ve bağlı türküler ile değerlendiriliyor.
28:38
4. BÖLÜM

Aşk

Aşk kavramı Türk Halk müziğimizin Kadim Hafızası içerisinde konu ile ilgili metinler ve bağlı türküler ile değerlendiriliyor.
28:58
5. BÖLÜM

Karamsarlık

Karamsarlık kavramı Türk Halk müziğimizin Kadim Hafızası içerisinde konu ile ilgili metinler ve bağlı türküler ile değerlendiriliyor.
28:58
6. BÖLÜM

Karamsarlık

Kadim Hafızanın bu bölümünde evlerin, hanelerin içinden geçip giden türkülere eğilip yükselelim istiyoruz. Bakalım ve görelim, halk kültürümüz yerleşik hayatın içinden geçerken THM müziğimize nasıl izler bırakmış?
29:57
7. BÖLÜM

Hal Dili

Kadim Hafızada konu ile ilgili metinler ve bağlı olarak türkülerin içinden geçerek, Hal Dili'nin THM belleğimizde nasıl bir iz bıraktığını anlamaya çalışıyoruz.
29:30
8. BÖLÜM

Zaman

Kadim Hafızada bir zamanların türkülerini, şu esnanın içinde bir yere denk getirdik, sizlerle paylaşalım istiyoruz. Evvel zaman içinde, bir devirde, kendi çağında yakılmış, söylenmiş ve derlenmiş türkülerin, vadesinin hiç dolmayacağını biliyor muydunuz? Dinleyeni oldukça tabii…
29:58
9. BÖLÜM

Merhamet

Kadim Hafızada, kısacık süremizde merhamet kavramının içine dalıp, türkü belleğimizin hem merhamet dileyen, hem de Kan-i kerem eserlerine eğilip, birlikte yükselelim istiyoruz
29:57
10. BÖLÜM

Yemek

Kadim Hafıza'nın bu bölümünde; yemek kültürümüze metinler ve bağlı türkülerle yer veriyoruz.
29:29
11. BÖLÜM

Kitap

İnsan kendini bazen iyi kitaplarla, bazen de kitap gibi türkülerle bulur. Aslında türkü ve kitap, edebiyattan yakın akrabadır. Muhatabına başka dünyalar üzerinden kendini anlatır. Kadim Hafıza'nın bu bölümünde konu ile ilgili metinler eşliğinde kitap gibi türkülere yer veriyoruz.
29:58
12. BÖLÜM

Kader Algısı

Ne kadar?” soru kalıbı, dilimize Arapçadan “Kader” kökünden gelip girmiş. Ölçü, kod, algoritma, ilahi bilgi anlamlarına da gelen ‘kader’i hakkı ile tanımlamanın mümkün olmayacağını bilerek, Kadim Hafıza’da, kaderi değil de kader algımızı ortaya koyan türkülere eğilmek istiyoruz.
29:58
13. BÖLÜM

Kader Algısı

Çok eski çağlardan beri, yere ve zamana göre defalarca yeniden tanımlanmış olan bir kavram, “Güzellik”. Kadim Hafıza'nın bu bölümünde Güzellik algımızı türkü belleğimizin içinden geçerek değerlendiriyoruz.
29:58
14. BÖLÜM

Kadim Hafıza - İstanbul - 16/12/2022

Kadim Hafıza - İstanbul - 16/12/2022
29:58
14. BÖLÜM

Uyku

Ruhun gıdası müzik, belleğin gıdası uyku diyerek; Kadim Hafıza’da hem uykulu hem de uyanık türkülerinden içinden geçiyoruz.
29:25
15. BÖLÜM

Kına

Kadim Hafıza ’da bu hafta, Kadim kültür hafızamızın incelikli fakat bir o kadar köklü ve sağlam bir geleneğinin izlerini, türkü belleğimizin içinden geçerek arıyoruz.
29:58
17. BÖLÜM

Kıskançlık

Kültürel kodlarımızın belleğine, türküler vasıtası ile yaptığımız yolculuk, sıcak bir konunun içinden geçiyor. Bu bölümü kadın ve erkeğin kadim birliktelik hikâyesinde, lokomotif bir kavram ve aynı zamanda yaşam yolculuğunda, insan ilişkileri boyutu ile de önemli bir paya sahip “kıskançlık dürtüsü.”
29:51
18. BÖLÜM

Kış

Kadim Hafıza’nın bu bölümünde mevsimlerin içinden geçen türküleri ele alıyor, çok kültürlü ve bereketli coğrafyamızın türkü atlasında, 4 mevsimin içinde, belki de kişiliği ile kendini en çok belli eden “kış” mevsiminin izlerini arıyoruz.
30:16
19. BÖLÜM

YOL

Dünya bir yolun, insan bir yolcunun hikâyesidir. Kadim Hafıza’nın bu bölümünde; türkülerle aydınlanan efkârlı yolların, hem kederli hem de neşeli kıvrımlarının içinden geçip, yol türkülerine eğilelim, yolları selamlayalım istiyoruz
29:34
20. BÖLÜM

YOLCU

Kadim Hafıza’nın bu bölümünde, türkü belleğimize yaptığımız seyahat ile türkü seyyahlarının bıraktığı izleri takip ediyor, yolcuları selamlıyoruz.
29:46
21. BÖLÜM

AĞLAMAK-GÖZYAŞI

Kadim Hafıza’nın bu bölümünde, dünyaya gelir gelmez edindiğimiz ilk tecrübenin izlerini, kadim türkü belleğimizin içinde arıyoruz.
29:41
22. BÖLÜM

GURBET

Kadim Hafıza’nın bu bölümünde, insanın yersizleştiği, yurtsuzlaştığı, yabancılaştığı, tek başına kaldığı için dilsizleştiği ve belki de bu yüzden sessizleşerek, yalnızlaştığı hali bildiren gurbet kavramının içinden geçiyoruz.
29:11
23. BÖLÜM

BAHAR

İnsana dair kavramların izini sürdüğümüz Kadim Hafıza’da, zengin türkü belleğimizde, baharın bıraktığı kıpır kıpır izlerin içinden türküler ile geçiyoruz.
29:27
25. BÖLÜM

GÜLE GÜLE

Yolculuğumuzun son bölümünde sıra, güle güle demeye geldi. Ne tatlı bir ikilemedir güle güle! Bu memlekette gelene de söylenir, gidene de. Ayrılık belirtse de bir elveda değildir. İçi aydın ve ucu açık bu ikilemeyi duyması ayrı güzel, söylemesi ayrı, yazması ayrı güzeldir.
29:57
26. BÖLÜM