182 Bölüm

71:53:57
Tüm Bölümler
Tüm Bölümler
Çalınmayanlar
Devam Edenler
Yeniden Eskiye
Yeniden Eskiye
Eskiden Yeniye
Alfabetik

Prof. Dr. Erten Gökçe

Ankara Üniv. Eğitim Bil. Fak. Öğr. Üyesi Prof. Dr. Erten Gökçe ile pandemi sonrası eğitimde yeni modeller ve yaklaşımları konuşuyoruz.
24:35
1. BÖLÜM

Göktuğ Ergin (Türkiye Okçuluk Milli Takımları Teknik Direktörü)

Olimpiyat şampiyonu Mete Gazoz’un antrenörü olan Göktuğ Ergin ile okçuluk sporu özelinde, gençlerin spora kazandırılmasının yanı sıra, sporun tabana yayılması konusunu işliyoruz.
24:21
2. BÖLÜM

İdil Türkmenoğlu (Yönetim Danışmanı/ Yazar/ Öğretim Görevlisi)

İş yaşamında pandemi sonrası değişimler, yeni iş yapma biçimleri ve şirket-çalışan ilişkilerinde alternatif çalışma modelleri konularını ele alıyoruz.
24:44
3. BÖLÜM

Bülent Boralı (Kaptan Pilot/ Pilot Eğitmeni)

Pilotluk mesleği ile ilgili merak edilen detayların yanı sıra, sivil havacılık sektöründeki değişimleri, yolcu konforu ve uçuş güvenliği konularına da değinerek ele alıyoruz.
24:57
4. BÖLÜM

Atilla Atay (Profesyonel Bisikletçi ve Bisiklet Savunucusu)

Bu bölümde bisiklet kullanma kültürü ile modern kentlerde bisikletli yaşamın avantajları ve kent yaşamına katkılarını konuşuyoruz.
24:58
5. BÖLÜM

Ercan Altuğ Yılmaz (Oyunlaştırma Uzmanı/ Akademisyen/ Yazar)

Oyun kuramı nedir? Oyunlaştırma, eğitim ve iş yaşamında nasıl kullanılabilir? Değerli konuğumuzla ilginizi çekebilecek bu ve pek çok konuyu konuşuyoruz.
25:33
6. BÖLÜM

Akif Aktuğ (Elma Yayınevi Yayın Yönetmeni /Yazar)

Akif Aktuğ ile, iş ve kişisel gelişim kitaplarından yola çıkarak, ülkemizde basılı kitapların geleceğini ve yayın sektörünün yarattığı ekonomiyi konuşuyoruz.
24:55
7. BÖLÜM

Anjelika Akbar (Besteci/ Piyanist/ TV Programcısı)

Kazakistan’da doğup Türkiye’yi ikinci vatanı olarak kabul eden ve mutlak kulak yeteneği ile doğan nadir insanlardan biri olan Anjelika Akbar’la, müziğe ve hayatımızdaki seslere kulak veriyoruz.
25:22
8. BÖLÜM

Kerim Altınok ve Selim Altınok

Özellikle gençlere ve engellilere yönelik yürüttükleri projelerle, birer rol model olan Kerim ve Selim ile, ilham verici hayat hikayelerini konuşuyor, özellikle görme engellilerin teknolojiye ulaşmasının yollarını anlatıyorlar.
24:09
9. BÖLÜM

Kamil Kasacı (Kariyer Danışmanı/ Yazar)

Bu bölümde, ödüllü “Kök Kariyer” projesiyle, uzun yıllar üniversiteli gençler için gönüllü mentorluk desteği veren Kamil Kasacı, kariyer planlamanın inceliklerinden bahsediyor.
25:43
10. BÖLÜM

Ahmet Şerif İzgören (Eğitimci / Yazar)

Yazmış olduğu iş ve kişisel gelişim kitaplarıyla tanınan, ülke genelinde verdiği sayısız seminerle birçok insana temas eden değerli konuğumuzla, sosyal girişimcilik ve sürdürülebilirlik konularını konuşuyoruz.
24:53
11. BÖLÜM

Canan Duman (Stratejik Yönetim Danışmanı / Yazar)

Bu bölümde, iklim değişikliğinin yarattığı demografik değişimlerin, çalışma hayatına etkilerini tüm boyutlarıyla ele alıyor, çalışanların yaşa bağlı olarak yaşadığı ayrımcılık üzerine konuşuyoruz.
24:59
12. BÖLÜM

Kemal İslamoğlu (Eğitmen/ Danışman/ Yazar)

İş dünyası ve Sivil Toplum Kuruluşları için verdiği özgün eğitimlerle saygın bir yer edinen Kemal İslamoğlu ile, kitabının da ismi olan, Kendi Hayatımızın Direksiyonuna Geçmek için, neler yapmak gerektiğini konuşuyoruz
23:59
13. BÖLÜM

Prof. Dr. Itır Erhart

Bu bölümde, sosyal ve ekolojik faydayı temel alan sosyal girişimcilik konusunu konuşurken, kendi girişimleri olan “Adım Adım” ve “Açık Açık” kuruluşlarının sivil toplum alanı için yarattığı katkıyı dinliyoruz.
25:48
14. BÖLÜM

İsmail Hakkı Polat (Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü)

Bu bölümde, blog-zincir sistemi ve kripto paraların bugünkü ve gelecekteki işlevi konusunda konuşuyoruz.
26:03
15. BÖLÜM

Nuray Akmeriç (ICF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı)

Uluslararası Koçluk Federasyonu Türkiye yöneticisi Nuray Hanım ile koçluk mesleğini konuşuyor ve koç olmak isteyenler için hangi adımları atmaları gerektiğinden bahsediyoruz.
23:58
16. BÖLÜM

Prof. Dr. Belma Tuğrul (İstanbul Aydın Üniversitesi Eğit. Bil. Fak.)

Erken çocukluk dönemi eğitimi alanında Türkiye’nin önemli isimlerinden biri olan Belma Hoca ile, çocuğun gözünden dünyaya bakmanın nasıl bir şey olduğunu konuşuyor ve ebeveynler için önemli ipuçları veriyoruz.
25:24
17. BÖLÜM

Ozan Kuşçu (Ekolojik Yaşam Köyü Narköy’ün Kurucusu)

Eğitimci ve çevre danışmanı konuğumuz ile ekolojik, ekonomik, inovatif bir yaklaşım olan eko-no-vasyon kavramını konuşuyor, doğayı ve insan yaşamını iyileştirmeye dayalı yeni nesil ekonomik çözümlerden bahsediyoruz.
23:43
18. BÖLÜM

Ali Bayrı (Öğretmen/ İyi Babalar Platformu Kurucusu)

Bu bölümde, uzun yıllardır başta AÇEV olmak üzere, babalar için gönüllü eğitim faaliyetler yürüten konuğum ile, babalara destek olmak için neler yaptıklarını anlatıyor.
25:14
19. BÖLÜM

Emrah Kaya (Fütürist)

Gelecek konusunda gençler için seminerler düzenleyen konuğumuzla, çok merak edilen bir konuyu, “metaverse” konusunu ele alıyoruz.
23:49
20. BÖLÜM

Kayhan Karlı (Eğitimci/ Eğitim Girişimcisi)

Öğretmenlere yönelik yaptığı eğitim projeleriyle tanınan Kayhan Karlı ile, pandemi sonrası eğitimin geleceğinin nasıl şekilleneceğini ve yeni eğitim modelleri üzerine konuşuyoruz.
25:09
21. BÖLÜM

Birol Güven (Yapımcı/ Senarist)

Ülkemizde beğeniyle izlenen birçok dizi ve TV yapımlarına imza atan Birol Güven’le, gelecekte medyanın nasıl değişebileceği konusunda sohbet ediyoruz.
24:55
22. BÖLÜM

Bego Demir (Temiz Giysi Hareketi Türkiye Kurucusu)

Bu bölümde tekstil sektöründe daha iyi çalışma koşulları oluşturulması ve tüketicilerinin bilinçlendirilmesi konusunda mücadele eden bir sosyal girişimin kurucusu olan Bego Demir ile konuşuyoruz. Kendisinden, çocuk işçi olarak hayata atılmasını ve silikozis hastalığına yakalanması sonrası hayatında yaşadığı dönüşümü ve ilham verici hayat hikayesini dinliyoruz.
25:26
23. BÖLÜM

Somer Sivrioğlu ( Şef/ TV Programcısı)

İlgiyle izlenen MasterChef programının sunucularından olan Somer Sivrioğlu ile, yurtdışında başlayan kariyerini, Türk Mutfağı’ ndaki yeni yaklaşımları ve mutfak kültürümüzün dünyaya tanıtımı konusunu ele alıyoruz.
24:58
24. BÖLÜM

Fazıl Oral (Liderlik ve Yönetim Düşünürü)

Bu bölümde, liderlik ve yönetim bilimleri alanında Türkiye’nin önde gelen şirketleri ve yöneticilerine rehberlik eden Fazıl Oral ile, gelecek 10 yıl içinde bizleri nelerin beklediği üzerine bir fikir jimnastiği yapıyoruz.
25:39
25. BÖLÜM

Prof. Dr. Acar Baltaş (Psikolog/ Yazar)

Kıymetli Acar Baltaş ile, yaşadığımız teknolojik değişimlerin bizler üzerinde yarattığı psikolojik etkileri ve psikolojik olarak iyi olma halini konuşuyoruz.
24:15
26. BÖLÜM

Dr. Meltem Turhan Yöndem

Bilgisayar Mühendisi/ Yapay Zeka Araştırma Projeleri Akademik Danışmanı konuğumuz ile bu bölümde sıra dışı ve ilgi çekici bir konuyu işliyoruz: Yapay zeka nedir? Neler yapabilir? Yapay zekanın günlük yaşama hakim olmasıyla birlikte, yapay zeka etiği nasıl sağlanabilir?
24:59
27. BÖLÜM

Mehmet Konuk ( Uzman Psikolojik Danışman)

Bu bölümde üniversite sınavına hazırlanan gençler açısından hedef belirleme konusu üzerine konuşuyoruz.
24:59
28. BÖLÜM

Prof. Dr. Yankı Yazgan (Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı)

Bu bölümde Yankı Yazgan, Türkiye’de görme engelliler konusunda önde gelen isimlerden olan babası Gültekin Yazgan’ı anlatıyor ve aynı zamanda kendisinin mirası olan TÜRGÖK’ ten (Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı) bahsediyor.
24:18
29. BÖLÜM

Gamze Nurluoğlu (Dijital Pazarlama/ Sosyal Medya Uzmanı)

Bu bölümde, dijital bilinç konusunu konuşuyoruz. İnternette neyi, ne kadar paylaşmalıyız? Bu anlamda dijital iz, dijital kir, dijital güvenlik, dijital duygusal dayanıklılık gibi günümüze ait yeni kavramlardan bahsediyoruz.
24:32
30. BÖLÜM

Semih Ersöz (Sopu Academy Kurucusu)

Finlandiya’da bir Türk girişimci olan program konuğumuzla; Finlandiya müzakere kültüründen yeni nesiller için çıkarılabilecek dersleri ve kurum olarak dünya genelinde gençlerle yürüttükleri müzakere becerileri eğitimlerini konuşuyoruz.
24:52
31. BÖLÜM

Şükran Evirgen (Doğa Temelli Gelişim ve Öğrenme Eğitmeni)

Türkiye’de Duvarsız Anaokulu yaklaşımının öncülerinden olan konuğumuzla, çocuklara yönelik doğa temelli eğitim ve öğrenme yaklaşımlarını konuşuyoruz.
24:58
32. BÖLÜM

Umay Yılmaz ( Çevre ve Sürdürülebilirlik Uzmanı)

Bu bölümde konuğumuz Umay Yılmaz, iklim ve sürdürülebilirlik konusunu, Mars’tan dünyaya bakma metaforu ile anlatıyor. İnsanlığın sahip olduğu teknolojik gelişimle, Mars’a bile gitme planları yapabilecek düzeye gelmesine rağmen, daha az ve düşük maliyetli kaynaklarımızı neden dünyayı korumak için kullanamadığımızı sorguluyor.
24:28
33. BÖLÜM

Muammer Altıok (Yerel Radyocu / Ratem Yönetim Kurulu Üyesi)

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve yerel radyo istasyonu sahibi konuğumuzla, Türkiye’de yerel yayıncılığı ve yerel radyoların geleceğini konuşuyoruz.
24:06
34. BÖLÜM

Demet Uyar (EMCC Türkiye Başkanı/ Yönetici Koçu/ Yazar)

Avrupa Koçluk ve Yönderlik Derneği Türkiye yöneticisi olan Demet Uyar ile, gençlerin gelişimi açısından çok önemli bir yere sahip olan mentörlüğü konuşuyoruz.
25:00
35. BÖLÜM

Ayşegül Açar-İpek Gençer

Bu bölümde, okul öncesi öğretmeni olan iki değerli konuğumuzla, koordinatörlüğünü yürüttükleri TRT EBA Anaokulu TV’nin oluşum sürecini ve çekimlerin hikayesini konuşuyoruz.
25:11
36. BÖLÜM

Özlem Bilge (Öğretmen/ Eğitim Yöneticisi)

Bu bölümde iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konusunda projeler yürüten değerli konuğumuzla, bu konuların eğitim müfredatına nasıl uyarlanabileceğini konuşuyoruz.
24:38
37. BÖLÜM

Prof. Dr. Murat Binbay (Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı)

Alanında önde gelen uzman doktorlardan biri olan Murat Binbay ile, yazmış olduğu 40+ kitabına da değinerek, ilerleyen yaşlarımızda daha sağlıklı bir yaşam sürebilmek için neler yapılması gerektiği üzerine önemli ipuçlarını konuşuyoruz.
24:32
38. BÖLÜM

Serkan Bektaş ( 5S Uzmanı )

Bu bölümde konuğumuz ile Japonya’da ortaya çıkan 5S metodunu ve bu metodun iş yaşamıyla birlikte günlük yaşamda bizlere sağlayabileceği katkılar üzerine konuşuyoruz.
24:38
39. BÖLÜM

Gökçe Kaan Demirkıran (Yönetmen)

Özellikle spor ve müzik tarihi konusunda yaptığı (Güzel Adam Süreyya, Moğollar 40.yıl ) belgesel filmleriyle tanınan genç yönetmenle, neden belgesel film çektiği ve hangi konulardan beslendiği üzerine sohbet ediyoruz.
24:55
40. BÖLÜM

Hasan Deniz ( AÇEV Babalık Çalışmaları Direktörü)

Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın uzun yıllardır yürüttüğü Baba Destek Eğitimlerinin çocuklar ve aileler için yarattığı etkileri konuşuyoruz. 1996 yılından beri yürütülmekte olan ve 58 binin üzerinde babaya ulaşan programın aile içi ilişkilere katkısını ele alıyoruz.
24:30
41. BÖLÜM

Doç. Dr. Bülent Sezgin (Bahçeşehir Üniversitesi Konservatuarı Kurucu Öğretim Üyesi)

Değerli konuğumuzla; eğitimde oyun, drama ve tiyatronun eğitimde kullanımını konuşuyoruz. Özellikle okullarda sanat eğitiminin, çocukların gelişimine sağladığı katkılardan bahsediyoruz.
24:51
42. BÖLÜM

Dr. Özgür Bolat (Çocuk Gelişimi Uzmanı/ Yazar)

Kitlelerce takip edilen anne-baba eğitimleri ve yazmış olduğu “Beni Ödülle Cezalandırma”, “Sorularla Büyüyoruz” kitaplarıyla tanınan Özgür Bolat ile, mutlu ve başarılı çocuk nasıl yetiştirilir? üzerine sohbet ediyoruz.
23:42
43. BÖLÜM

Zeynep Karagöz (Robotel Türkiye Derneği Başkanı)

Eli, parmağı olmayan ve proteze erişemeyen çocuklar için, 3D yazıcı teknolojisini kullanarak ücretsiz mekanik eller taşıyan derneğin inanılmaz öyküsünü konuşuyoruz. Tamamen açık kaynaklı tasarım yoluyla çocuklara destek olan kurumun tasarımcı ve mühendislerden oluşan gönüllü ekibinin faaliyetlerini, programda ele alıyoruz.
25:08
44. BÖLÜM

Prof. Dr. Haluk Erdem (Ankara Üniversitesi Eğitimleri Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi)

Değerli akademisyen Haluk Erdem ile, felsefenin hayatımıza nasıl temas ettiğini ve eğitimde felsefesinin bizlere neler katabileceği üzerine konuşuyoruz.
24:46
45. BÖLÜM

Bülent Şenver (Herkese Kitap Vakfı Başkanı/ Yazar)

Türkiye’de iş yaşamının önemli isimlerinden olan ve bir dönem ülkemizde önemli bankaların genel müdürlüğü yapmış olan Bülent Şenver ile kurmuş olduğu vakıf vasıtasıyla Türkiye’de okuma alışkanlığını geliştirme konusunda yürüttükleri projeleri konuşuyoruz.
23:57
46. BÖLÜM

Dr. Cengiz Doğru ( Bankacı/ Finans Uzmanı/ Akademisyen)

Bankacılık alanında tepe yöneticilerden biri olan Cengiz Doğru ile, bankacılık-finans alanında, finansal teknolojileri ve inovasyonları konuşuyoruz.
24:58
47. BÖLÜM

Ferit Karahan ( Yönetmen)

Okul Traşı filmiyle 2021 Antalya Altın Portakal Festivalinde en iyi film ödülünü kazanan ve uluslararası festivallerden ödüllerle dönen yönetmen Ferit Karahan ile filmlerdeki çocukluk teması üzerine konuşuyoruz.
23:47
48. BÖLÜM

Banu Şahin (Ses ve Diksiyon Eğitmeni/ Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi)

Ses ve nefes eğitmeni Banu Şahin ile, doğru nefes almanın hayat kalitemizi nasıl olumlu yönde değiştirebileceği üzerine konuşuyor, hitabetin iletişimdeki öneminden bahsediyoruz.
24:38
49. BÖLÜM

Vedat Aslay ( NASA Uzay Programında Çalışan ilk Türk Mühendis)

Program konuğumuz 100 yıla yaklaşan bir Çınar, Vedat Aslay. 1960’lı yıllarda NASA’nın uzay programında çalışan ilk Türk Mühendis olan Vedat Aslay ile ilgi çekici hayat öyküsünü konuşuyoruz.
23:46
50. BÖLÜM

Alp Köksal (Khan Academy Türkiye Direktörü)

Dünya üzerinde tamamen ücretsiz olarak ulaşılabilen Khan Academy eğitim programlarını ve eğitim vizyonunu, Alp Köksal ile konuşuyoruz. Online eğitim platformunun özellikle öğrencilere sunduğu hizmetleri ve bu hizmetlerden nasıl faydalanılabileceği üzerine ipuçlarını, bu bölümde dinleyebilirsiniz.
24:56
51. BÖLÜM

Osman Koç ( Kütüphaneci ve Yazar)

Dijitalleşen Dünya’da kütüphanelerin değişimi ve dönüşümü ile proje tabanlı öğrenme konusunu bu bölümde ele alıyoruz. (6 Eylül 2022)
22:58
52. BÖLÜM

Nuray Özmen (STEM Uzmanı ve Eğitimci)

Eğitimde son yılların en popüler yaklaşımlardan biri olan ve Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik alanlarının birleşimlerinden oluşan STEM yaklaşımını konuşuyoruz. (13 Eylül 2022)
22:54
53. BÖLÜM

Tamer Levent ( Devlet Tiyatroları eski Genel Müdürü, Yönetmen, Yazar, Oyuncu)

Değerli Tamer Levent ile uzun yıllardır yürüttüğü “Yaşamda Sanata Evet” konusunu ele alıyor, sanat estetiğinin hayata katkıları üzerine konuşuyoruz. Aynı zamanda kurucularından olduğu Çağdaş Drama Derneğinden yola çıkarak, eğitimde drama yönteminin çocuk ve gençlerin eğitimine katkılarından bahsediyoruz. (20 Eylül 2022)
22:23
54. BÖLÜM

Aykut Açkalmaz ( Hafıza ve Zihin Haritaları Teknikleri Uzmanı)

Aykut Açkalmaz, Zihin Haritaları Tekniğinin Dünya’daki mucidi olan Tony Buzan’dan bizzat eğitim almış ve bu tekniği Türkiye’de ilk uygulayan uzmanlardan biri. Kendisiyle, zihin haritası tekniğinin temel inceliklerini ve öğrenmeyi nasıl kolaylaştırabildiği üzerine konuşuyoruz. (27 Eylül 2022)
23:09
55. BÖLÜM

Prof. Dr. Belma Tuğrul ( Akademisyen/ Erken Çocukluk Dönemi Uzmanı)

Çalışan annelerin çocuğun bakımını aileden veya profesyonel bir bakıcıya bırakmak durumunda oldukları ailelerde, çocuğu anlayabilmenin ipuçlarını ve ebeveyn tarafından çocuğa bakım verebilmenin incelikleri, Belma Tuğrul, keyifle dinlenen bu bölümde bizlere anlatıyor. (4 Ekim 2022)
22:55
56. BÖLÜM

Yasin Oral ( Paribu Kurucusu )

Türkiye’deki Kripto Para algısını ve geleceğin finans sistemine dair öngörüleri, Yasin Oral ile konuşuyoruz. Özelikle piyasadaki yeni ürünleri, yeni nesil finans sistemindeki değişimleri, NFT gibi az bilinen bazı kavramlar ve yeni yaklaşımları, konuyla ilgili önde gelen bir isimden dinleme fırsatı buluyoruz. (11 Ekim 2022)
23:18
57. BÖLÜM

Yunus Emre Şentürk (ICF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı)

Uluslararası Koçluk Federasyonu Türkiye, yeni Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Emre Şentürk’le, iş ve günlük yaşamdaki koçluk uygulamaları ile bu uygulamaların bireylere katkılarını konuşuyor, koçluk unvan alma süreçlerinden bahsediyoruz. (25 Ekim 2022)
22:29
58. BÖLÜM

Şeyma Bayrak & Seval Bağlan (Cansuyu Projesi Koordinatörleri)

Bu bölümde, Güneydoğu’da şehir merkezine uzak bölgelerde görev yapmış, idealist iki genç köy okulu öğretmeni program konuğumuz oluyor. Program konuklarımızla, kırsal bölgelerde görev yapmış deneyimli öğretmenlerin, bu bölgelere yeni atanan öğretmenlere rehberlik ettiği ve deneyimlerini aktardığı Cansuyu( Orada Bir Köy Var Uzakta) projesini konuşuyor, yaşadıkları sıra dışı deneyimleri kendilerinden dinliyoruz. (1 Kasım 2022)
22:58
59. BÖLÜM

Mustafa Fatih Bakır (Permakültür Araştırmaları Enstitüsü)

Doğadaki tahribatı ve iklim değişikliği sıkça konuştuğumuz bu günlerde, doğayı onarmayı ve sürdürebilir bir yaşam döngüsünü hedefleyen, etik temelli tasarım bilimi olan permakültür yaklaşımını konuşuyoruz. (8 Kasım 2022)
22:08
60. BÖLÜM

Turgay Pasinligil ( Program Yapımcısı, Araştırmacı, Yazar)

Giyim Kuşam Sözlüğü kitabının yazarı Turgay Pasinligil ile, insanoğlunun gelişim sürecinde kıyafetlerin rolünü konuşurken, giyimde renklerle desenlerin simgesel anlamlarına bakıyor ve moda kavramının ortaya çıkış hikayesine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz. (15 Kasım 2022)
23:14
61. BÖLÜM

Ayşe Adviye Güzeldoğu ( Emekli Sınıf Öğretmeni-Yazar )

Öğretmenler Günü haftasında yaptığımız bu programda, Geleceğe Mektuplar Programı yapımcısı Mustafa Eroğlu, yıllar sonra tekrar bir araya geldiği ilkokul öğretmenini programda konuk ediyor. Bu bölümde Ayşe Öğretmen ile, dünden bugüne öğretmenlik yaklaşımındaki değişimleri, değişen öğrenci profillerini ve mesleki anılarını kaleme aldığı “Kedinin Seyir Defteri” adlı kitabını konuşuyoruz. (22 Kasım 2022)
23:07
62. BÖLÜM

Sera Yöndem- Sinem Erenel Ünal

Bu bölümde çocuğun oyun yoluyla desteklenmesini amaçlayan iki projeyi konuşuyoruz. Zenginleştirilmiş Oyun Ortamında Meraklı Çocuk projesi koordinatörü Sinem Erenel Ünal ve Altı Tuğlayla Az Çoktur projesi danışmanlarından Sera Yöndem programa konuk oluyorlar. (29 Kasım 2022)
23:06
63. BÖLÜM

Orkun Oğuz ( Okul Destek Derneği Başkanı)

Bu bölümde Orkun Oğuz’la, ortaokul öğrencisi olan çocuklar için fırsat eşitliği yaratmaya çalışan kurumun faaliyetlerini konuşuyor, dijital eğitim teknolojilerini gönüllü eğitmenlerle ücretsiz olarak nasıl öğrencilere sunduklarını anlatıyor. (6 Aralık 2022)
22:39
64. BÖLÜM

Yasin İkizoğlu (Psikolojik Danışman/Kariyer Danışmanı)

Ne okusam, ne olsam? Pek çok gencin kendi kendine sorduğu bu soruyu, nasıl cevaplanabileceğini ve genç bireyler için geleceklerini planlamanın adımlarını, bu bölümde ele alıyoruz. (13 Aralık 2022)
22:39
65. BÖLÜM

Ebru Baybara Demir (Sosyal Gastronomi Şefi)

Memleketi Mardin’de yarattığı değişim ve dönüşümle adını duyuran, uluslararası ödüller almış Ebru Baybara Demir ile, kurmuş olduğu Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifini konuşuyor, aynı zamanda gıda okur yazarlığını geliştirmenin ülkemiz için neden önemli olduğundan bahsediyoruz. (20 Aralık 2022)
23:27
66. BÖLÜM

Oğuzhan Çetiner (İnşaat Mühendisi/ Gayrimenkul Uzmanı)

Bu bölümde, ülkemizdeki gayrimenkul alışkanlarının nasıl geliştiğini konuşuyoruz. Dünyadaki gayrimenkul kültürünü, karşılaştırmalı örneklerle ele alıyor ve Türkiye’deki emlak piyasasının geleceğinden bahsediyoruz. (27 Aralık 2022)
22:59
67. BÖLÜM

Prof. Dr. Semahat Demir ( Bilim Kahramanları Derneği Başkanı)

Bu bölümde, 25 yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunmuş ve Bilim Elçiliği görevini yürütmüş Semahat Demir ile, bilimsel farkındalığı topluma yayma misyonunu sürdüren Bilim Kahramanları Derneği’ni konuşuyor, derneğin 4-16 yaş arası çocuklar için düzenledikleri turnuvalardan bahsediyoruz. (3 Ocak 2023)
22:59
68. BÖLÜM

Müjdat Ataman ( Eğitimci-Yazar)

Eğitim sistemi hakkında farklı bakış açıları sunan kitaplarıyla tanınan Müjdat Ataman ile, sınav odaklı eğitim sistemi yerine, proje tabanlı öğrenmenin çocuk ve gençlerin gelişimini nasıl daha iyi destekleyebileceği üzerine konuşuyoruz. (10 Ocak 2023)
23:04
69. BÖLÜM

Yağız Çam- Doğukan Yaşayan ( Alesta Teknoloji Girişimcileri)

Bu bölümde, yaşları 17 ve 19 olan iki genç girişimciyle, ortaokul sıralarında tanışıp, okullarındaki Hayal Gücü Merkezi’nden itibaren geliştirdikleri fikirlerini ve elektrikli araç kiralayarak gelir elde etmeyi amaçladıkları yeni teknoloji girişimlerinden bahsediyoruz. (17 Ocak 2023)
23:13
70. BÖLÜM

Oğuz Güleç ( Darüşşafaka Cemiyeti Başkanı)

Bu bölümde, Osmanlı’dan günümüze değin uzanan köklü eğitim kurumu Darüşşafaka Okullarının hikayesini konuşuyor, annesi ya da babası hayatta olmayan çocukların eğitimi için hizmet veren kurumun, okula kabul şartları ve çocuklar için sunduğu olanaklardan söz ediyoruz. (24 Ocak 2023)
23:34
71. BÖLÜM

Sara Şahinkanat ( Çocuk Kitapları Yazarı)

Bu bölümde sizleri, Sara Şahinkanat ile birlikte çocuk kitaplarının dünyasını keşfetmeye davet ediyoruz. Dar gelirli ailelerin kitaba erişimini kolaylaştırmak amacıyla her mahallede erişilebilir mesafede çocuk kütüphaneleri olması fikrini savunan değerli yazarla, kitapların dijitale dönüşmesinin, resimli çocuk kitapları üzerindeki etkilerini konuşuyoruz. (31 Ocak 2023)
22:31
72. BÖLÜM

Serdar Okumuş (Robotel Türkiye Derneği Yöneticisi)

6 Şubat depremi sonrası yaptığımız bu özel bölümde, konuğumuz Serdar Okumuş bizlere, Robotel Derneği’nin başlattığı yeni kampanyadan bahsediyor. Deprem nedeniyle uzuv kaybı yaşayan çocuklara ücretsiz mekanik eller tasarlamak için yola çıkan derneğin yeni projesini ve çözüm önerilerini dinliyoruz. (7 Mart 2023)
21:45
73. BÖLÜM

Doç. Dr. Burcu Erdoğdu (Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi/ Çocuk ve Ergen Psikiyatr )

Deprem sonrası çözüm önerilerini konuştuğumuz bu özel bölümde, Burcu Erdoğdu, çocuklarda yas ve travma süreçlerinin nasıl yönetilebileceği konusundaki uzman görüşlerini bizlerle paylaşıyor. (14 Mart 2023)
22:32
74. BÖLÜM

Mehmet Bahadır Teke ( Toplum Gönüllüleri Vakfı Gönüllü Çalışmaları Direktörü)

Bu bölümde, TOG’un (Toplum Gönüllüleri Vakfı) deprem bölgesinde yaklaşık 60 bin gönüllüsüyle birlikte yürüttüğü yardım faaliyetlerini konuşuyor ve aynı zamanda kurumun üniversiteli gençlerin sosyal girişimcilik yapabilmesi amacıyla onlara destek sağlayan projelerinden bahsediyoruz. (21 Mart 2023)
22:54
75. BÖLÜM

Emre Alettin Keskin ( Hayal Gücü Merkezi Kurucusu)

Hayal Gücü Merkezi, kurucusu Emre Alettin Keskin’in deyimiyle, kendisinin başından geçenlerle aklından geçenlerin bir karışımından oluşuyor. Bu bölümde, çocuk meraklarından yola çıkarak oluşan Hayal Gücü Merkezi projesini, buradan yetişen gençlerin yaptıkları işleri ve değerli konuğumuzun sıra dışı öğretmenlik hikayesini konuşuyoruz. (28 Mart 2023)
22:50
76. BÖLÜM

Ali Üstündağ ( TEDx Reset Küratörü)

Dünyaca tanınan TED konuşmalarını, Amerika’da bulunduğu yıllarda keşfeden ve bu değerli organizasyonu Türkiye’ye taşıyan, Dünya vatandaşı bir isimle, bu bölümde sohbet ediyoruz. “Daha iyi bir Dünya için İletişim” mottosuyla tutkularının peşinden giden Ali Üstündağ’la, sıra dışı yaşam öyküsünü ve Türkiye’de öncülüğünü yaptığı projelerini konuşuyoruz. (4 Nisan 2023)
22:59
77. BÖLÜM

Macit Özalp ( Kaptan Pilot )

Bu bölümde Sivil Havacılık ve Pilotluk mesleğini, Dünyada aktif uçuş yapan en deneyimli kaptan pilotlardan biriyle, Macit Özalp ile konuşuyoruz. Deneyimli kaptan pilot, bir uçak kokpitinde olmanın heyecanını dinleyicilere anlatırken, ülkemizdeki sivil havacılığın gelişim öyküsünden bahsediyor ve pilotluk mesleğini merak edenler için önemli bilgileri sizlerle paylaşıyor. (11 Nisan 2023)
23:04
78. BÖLÜM

Emre Taşgın ( Eğitimde Görme Engelliler Derneği Kurucusu)

Emre Taşgın, çok başarılı öğretmen. Aynı zamanda görme engelliler başta olmak üzere, engelliler konusunda pek çok projeyi hayata geçirmiş başarılı bir sivil toplum kuruluşu olan, EGED’ in kurucularından biri. Kendisi de görme engelli bir birey olan değerli konuğumuzla; Braille alfabesinin dijital alana aktarımından, görme engellilerin seçimlerde nasıl oy kullanabileceğine kadar, birçok konuya değiniyor ve merak edilen sorulara cevap arıyoruz. (18 Nisan 2023)
22:56
79. BÖLÜM

Yılmaz Erdal (Uzman Psikolojik Danışman)

Gestalt Terapisi uzmanı olan Yılmaz Erdal ile, yetişkin hayatımızdaki ilişkilerimiz nasıl inşa ettiğimizi konuşuyor, çocukluk yıllarımızdan itibaren yetişkin hayatımıza taşımış olduğumuz ilişki kurma biçimlerimizi ve hayatımıza etkileri üzerine sohbet ediyoruz. (25 Nisan 2023)
22:58
80. BÖLÜM

Prof. Dr. Acar Baltaş (Uzman Psikolog/Yazar)

Dijital Obezite, kişinin dijital ortamlarda, zihinsel ve bedensel sağlığını bozabilecek ölçüde, birbirinden bağımsız şekilde, aşırı ve dağınık bir şekilde içerik tüketmesi anlamına geliyor. Acar Baltaş ile bu önemli konuyu konuşuyor ve kendisinin çözüm önerilerini dinliyoruz. (2 Mayıs 2023)
22:59
81. BÖLÜM

Ömür Doğan (Eğitim Tasarımcısı ve Yazar)

“Bir Ömür Yaratıcılık” kitabının yazarı Ömür Doğan ile, öğrenmeyi öğrenmek konusunda sohbet ediyor, öğrenme çevikliği ve zihinsel esneklik konularından bahsediyoruz. (9 Mayıs 2023)
22:58
82. BÖLÜM

Hayriye Savaşçıoğlu ( Yönetmen)

Belgesel yönetmeni Hayriye Savaşçıoğlu ile, festivallerden ödüllerle dönen iki projesinden bahsediyor ve belgesel sinemamızın Dünya’daki yeri üzerine konuşuyoruz. 1. Dünya Savaşı’nda esir düşen askerlerimizi anavatana geri getiren Japon gemisinin hikayesini konu alan Heimei-Maru ile yine savaş sırasında cepheden ailelerine yazdıkları mektupları hiçbir zaman onlara ulaşmamış askerlerin mektuplarını konu alan, “Yüzyıllardır Açılmamış Mektuplar” filmlerinin hikayesini merak ediyorsanız, sizler de sohbetimize kulak verebilirsiniz. (16 Mayıs 2023)
22:58
83. BÖLÜM

Simay Yılmaz (İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Akademisyeni)

Bu bölümde ses sanatçısı, akademisyen ve müzikal oyuncusu Simay Yılmaz ile beraberiz. Kendisiyle modern teknolojinin sahne sanatları üzerindeki etkilerini konuşuyoruz. Ayrıca konuğumuz, canlı ses performansı ile bu bölüme renk katıyor. (23 Mayıs 2023)
23:01
84. BÖLÜM

Tünkut Akata ( Mimar)

Eğer doğada veya kırsal bir alanda yaşamıyorsak, pek çoğumuz yaşamımızın %75’ini, bir mimarın tasarlamış olduğu binaların içinde tamamlıyoruz. Hal böyleyken, Mimar Tünkut Akata ile, neden insan yaşamına ve doğaya daha uyumlu binaları ve kentleri tasarlamak gerektiğini konuşuyoruz. Bunları konuşurken de, doğal afetlere dayanıklı, sıfır karbon salınımı hedefleyen ve aynı zamanda verimli olan geleceğin kent tasarımlarından bahsediyoruz. (30 Mayıs 2023)
23:01
85. BÖLÜM

Doç. Dr. Ergin Bulut ( Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi)

Ergin Bulut ile uzun yıllar üzerinde çalışarak yazmış olduğu, “Aşkla Çalışmanın Politikası” adlı kitabından yola çıkarak, video oyun endüstrisini konuşuyoruz. Bu bölümde özellikle, çocuk ve gençlerin oynadığı oyunların hangi değer yargılarına göre şekillendiğini, sektörde çalışanların hangi koşullarda ve nasıl çalıştıklarını duyacak, video oyun endüstrisinin perde arkasıyla ilgili ilginç bilgileri dinleyeceksiniz. (6 Haziran 2023)
22:28
86. BÖLÜM

Ahmet Önder (Milli Cimnastikçi) / Murat Tankut ( Team Paribu)

Başta futbol olmak üzere, popüler takım sporlarının daha çok destek bulduğu ülkemizde, olimpiyat sporcusu olabilmek için bireysel olarak yarışan sporcuların nasıl desteklenebileceğini konuşuyoruz. Aynı zamanda Milli Sporcumuz Ahmet Önder, kendi başarı öyküsü eşliğinde, ülkemizde de uluslararası sporcuların yetişebilmesi için, nelerin daha farklı yapılabileceğini anlatıyor. (13 Haziran 2023)
22:27
87. BÖLÜM

Prof. Dr. Ebru Oğuz Canol (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı)

Sınava odaklı eğitim sistemi çok eleştirilmesine rağmen, bu sistemi ayakta tutan en önemli paydaşları, elbette ki Öğretmenler… Peki, öğretmenlerimizin mesleki gelişimi şu anda ne durumda? Uzun yıllardır öğretmen eğitimi konusunda çalışan Ebru Oğuz, öğretmenlerin son dönemdeki gelişim düzeyini somut örneklerle dinleyicilerle paylaşırken, ülkemizdeki eğitim sistemini geliştirmek için tespit ettiği önerilerini bizlere anlatıyor. (20 Haziran 2023)
22:58
88. BÖLÜM

Mustafa Avcı (Akademisyen, Etno müzikolog ve Müzisyen)

Bu bölümde değerli konuğumuzla, Osmanlı’dan günümüze sesin, dinlemenin ve gürültünün tarihini konuşuyoruz. Mustafa Avcı dinleyicilerimize, eskiden beri su kenti olarak tanımlanan İstanbul’daki mevsimsel sesler ile sirkadiyen sesleri anlatıyor, otomobillerin geçen yüzyıla hakim olmasından itibaren hayatımızdan kaybolan ve değişen seslerden bahsediyor. (27 Haziran 2023)
22:56
89. BÖLÜM

Aykut Yılmaz (Tenor)

Bu bölümde, kendisinden harika bir canlı performans dinleyeceğimiz Tenor Aykut Yılmaz’la, türkü ve yerel melodilerin modern anlayışla neden yeniden yorumlandığını konuşuyoruz. (4 Temmuz 2023)
22:31
90. BÖLÜM

Tülin Kozikoğlu (Yazar)

Özellikle anne babaların ilgiyle dinleyebileceği bu bölümde, yazdığı 34 çocuk kitabıyla tanınan değerli yazar Tülin Kozikoğlu ile, erken çocukluk döneminden itibaren, “bir kitapsever nasıl yetişir?” konusu üzerine konuşuyoruz. (11 Temmuz 2023)
23:37
91. BÖLÜM

Dr. Fatma Akfırat ( Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi/Psikolojik Danışman)

Yaratıcı Drama, son yıllarda eğitimde kullanılan en farklı ve çocukların en çok katılım gösterdikleri eğitim yöntemlerinden birisi. Bu bölümde özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların, yaratıcı drama eğitimi ile nasıl daha iyi bir gelişim gösterdikleri üzerine, değerli eğitimci Fatma Akfırat ile konuşuyoruz. (18 Temmuz 2023)
22:58
92. BÖLÜM

Prof. Dr. Mutlu Binark ( Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi)

Yeni medya okur yazarlığı, yaratıcı endüstriler ve kültür politikaları konusunda ülkemizin önde gelen akademisyenlerinden olan, Mutlu Binark ile “Yaşlanma ve Dijital Eşitsizlik” üzerine konuşuyoruz. Dijital eşitsizliğin ne olduğunu ve ülkemizdeki yaşam kalitesi üzerine etkilerini, konuğumuzdan çarpıcı örnekler eşliğinde bu bölümde dinliyoruz. (25 Temmuz 2023)
22:38
93. BÖLÜM

Tuna Tüner (Klinik Psikolog)

Bu bölümde, “Ebeveynin yarası, çocukta kabuk bağlar” diyen Tuna Tüner ile, ilişki kurma biçimlerimizin çocukluktan gelen kökenlerini konuşuyor, köken aile dizimi yönteminden bahsediyor ve aile içi ilişkilerimize etkilerinden söz ediyoruz. (1 Ağustos 2023)
22:38
94. BÖLÜM

Prof. Dr. Uğur Batı ( Akademisyen/ yazar)

Bu bölümde, disiplinler arası çalışmalarıyla tanınan Uğur Batı ile, sanat, kültür ve yaratıcılığın bir ülkenin geleceğini nasıl değiştirebileceğini konuşuyor, toplumsal inovasyonu geliştirmek için hangi alanlara yatırım yapılması gerektiğinden bahsediyoruz. (8 Ağustos 2023)
22:59
95. BÖLÜM

Dr. Meltem Turhan Yöndem ( Yapay Zeka Uzmanı/ akademisyen)

Bu bölümde son dönemin en çok konuşulan konularından biri olan ChatGPT başta olmak üzere, üretken yapay zeka yazılımlarının arkasında yatan teknolojileri konuşuyor ve bugünkü yapay zeka teknolojilerinin gelecek yaşantımıza nasıl yön verebileceğinden bahsediyoruz. (15 Ağustos 2023)
22:59
96. BÖLÜM

Canan Duman ( Yönetim Danışmanı/ Yazar)

Bu bölümde konuğumuz Canan Duman ile iş kanunlarının yanı sıra, Türkiye ve Dünyadaki çalışma saatlerini belirleyen koşulları konuşuyor, ülkenin kültürel şartlarına bağlı olarak şekillenen çalışma şartları ve işgücü göçü gibi güncel meselelerden bahsediyoruz. (22 Ağustos 2023)
23:07
97. BÖLÜM

Dr. Erman Demir ( Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi)

Geleceğe Mektuplar programının bu bölümünde, çok çarpıcı bir konuyu, alan uzmanı akademisyen Dr. Erman Demir ile ele alıyoruz. Müzik endüstrisindeki dijital dönüşümü ve son gelişmeleri merak ediyorsanız, bu bölüm tam size göre. Bölüm konuğumuz Erman Demir, Türkiye’ deki müzik endüstrisinin Dünyadaki konumunu ve sektördeki sanatçıların yeni teknolojilere uyum düzeyini bizlere anlatırken, Kore pop kültürünün global anlamda yarattığı etkilerden de bahsederek, devletlerin yaratıcı endüstrilerde kullandığı soft power (yumuşak güç) politikalarından söz ediyor. (29 Ağustos 2023)
22:58
98. BÖLÜM

Dr. Bahar Eriş ( Eğitimci/ Yazar)

Geleceğe Mektuplar, yayınlanmış 100. Bölümü ile sizlerle buluşuyor. Bu bölümde, değerli konuğumuz eğitimci/yazar Bahar Eriş ile söyleşiyoruz. Bilginin çok hızlı değişip dönüştüğü bu dönemde, çocukluktan itibaren ömür boyu öğrenme dinamiklerini, hayatın geneline yaymanın neden daha önemli hale geldiğinden konuşuyor, çocuklar için 21. yüzyıl becerilerinden bahsediyoruz. (5 Eylül 2023)
22:42
99. BÖLÜM

Emrehan Halıcı (Türkiye Zeka Vakfı Başkanı)

Geleceğe Mektuplar, bu bölümde, ilk kez işlediğimiz bir konuyla sizlerle buluşuyor. TÜBİTAK Bilim Teknik Dergisi’ndeki köşesinde, 43 yıldır aralıksız bir biçimde zeka soruları hazırlayarak bu konuda bir Dünya rekoruna imza atan Emrehan Halıcı ile, Türkiye Zeka Vakfı’nın 1980’lerden günümüze uzanan hikayesine bir yolculuk yaparken, vakfın gençler için yürüttüğü projelerden bahsediyoruz.
22:58
100. BÖLÜM

Emre Tilev (Spor Programcısı ve Spiker)

Sesini, Formula 1 ve birçok platformda yaptığı maç anlatımlarından tanıdığımız Emre Tilev ile, kendi mesleki gelişim hikayesi eşliğinde, Türkiye’ deki Spor Yayıncılığının gelişimini ve teknolojiyle birlikte değişen yayıncılık dinamiklerini bu bölümde ele alıyoruz.
23:07
101. BÖLÜM

Emre Dalkılıç ( Yazar ve Araştırmacı )

Geleceğe Mektupların bu bölümünde, “Nasıl Kazandılar?” kitabının yazarı araştırmacı Emre Dalkılıç ile birlikteyiz. Kendisiyle, 10 yıl süren detaylı araştırması sonucunda, 2000-2020 yılları arasındaki üniversite sınav birincilerini anlattığı kitabını konuşuyor, sınav şampiyonu olan bu gençlerin nasıl başardığını ve akranlarına göre neleri daha farklı yaptığından bahsediyoruz.
27:28
102. BÖLÜM

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu (Meteoroloji ve Afet Yönetimi Uzmanı)

Mikdat Kadıoğlu, hem meteoroloji ve afet yönetimi konusundaki yetkin uzmanlığı hem de renkli üslubuyla, kendi alanında Türkiye’nin en çok takip edilen akademisyenlerinden birisi. Bu bölümde Mikdat hocamızla, sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesince, afet yönetimi konusunu ele alıyor ve ülkemizin yaşadığı kuraklık probleminin çözümüyle ilgili, su yönetimi konusundaki çözüm önerilerini dinliyoruz.
27:31
103. BÖLÜM

Orhan Aztekin ( Karaoklar Ekolojik Hayat Çiftliği- Kurucu )

Geleceğe Mektupların bu bölümünde konuğumuz, Manisa Demirci’de tarıma elverişli olmayan bir araziyi ıslah ederek işe başlayan, Karaoklar Ekolojik Hayat Çiftliği kurucularından Orhan Aztekin. Kendisiyle, tarımsal üretim kültürünü yaygınlaştırmak ve ülkemizde atıl durumda olan 30 milyon tarım arazisini aktif hale getirmek için yürüttükleri projelerden bahsediyoruz.
27:58
104. BÖLÜM

Prof. Dr. Murat Metinsoy (İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi)

Cumhuriyetimizin 100. Yılını konuştuğumuz bu özel bölümde, son dönemin başarılı ve üretken Cumhuriyet tarihçilerinden olan Murat Metinsoy ile, Cumhuriyetin ilanına zemin hazırlayan tarihsel koşulları konuşuyor ve Cumhuriyetin getirmiş olduğu reformların, bugünkü yaşamımıza kattığı değerlerden bahsediyoruz.
27:15
105. BÖLÜM

Mustafa İskifoğlu (İnsan Kaynakları Meslek Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı)

Geleceğe Mektupların bu bölümünde, İnsan Kaynakları alanındaki değişen bakış açılarını, Türkiye’de bu alanın en değerli profesyonellerinden biriyle konuşuyoruz. MAN Türkiye İnsan Kaynaklarından Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Mustafa İskifoğlu ile, insan odaklı yönetim ve liderlik yaklaşımlarına değiniyoruz. Bölümüzün ilerleyen dakikalarında, özellikle iş başvurusu yapan genç adaylar için, işe alınma süreçlerinde hangi noktaların önemli olduğuna dair ipuçlarından bahsediyoruz.
27:55
106. BÖLÜM

Prof. Dr. Nevzat Tarhan (Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü)

Bu bölümdeki konuğumuz Nevzat Tarhan’la, gelecekte aile kalabilmek konusu üzerine konuşuyoruz. Ailenin başta çocuklar için olmak üzere, bireyler için oluşturduğu güven alanını ve günümüzün değişen koşullarıyla beraber, bu güven alanında ortaya çıkabilen kırılganlıklardan bahsediyoruz.
27:50
107. BÖLÜM

Prof. Dr. Nilüfer Pembecioğlu (İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi)

Geleceğe Mektupların bu bölümünde, çocuklar için içerik üretiminden bahsediyoruz. Çocuklar için hazırlanmış olan kitaplardan kutu oyunlarına, sinema filmlerinden TV programlarına kadar, üretilen bu içeriklerdeki en kritik noktaların neler olması gerektiğini, Çocuk İçin İçerik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve akademisyen Nilüfer Pembecioğlu ile konuşuyoruz.
28:14
108. BÖLÜM

Esra Aslıhan Cinbiş (Tüm Akıl ve Zeka Oyunları Basın ve Medya Komisyonu Başkanı- Öğretmen )

Yediden yetmişe ekran bağımlılığının arttığı bu dönemde, hem iyi bir alternatif olarak ortaya çıkan, hem de özellikle çocukların zihinsel gelişimine önemli katkı sağlayan akıl ve zeka oyunlarını, ülke genelinde bu alanda düzenlenen turnuvaları, değerli Esra Aslıhan Cinbiş ile konuşuyoruz.
27:30
109. BÖLÜM

Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan (Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı)

Deniz Ülke Arıboğan, “20. yüzyıl savaşlar çağıydı, 21. yüzyıl ise krizler çağı” saptamasında bulunuyor. Bu bölümde değerli program konuğumuzla, Cumhuriyetimizin 100. Yılı için kaleme aldığı, Cumhuriyetin kuruluş dinamikleri ile Türk ulusal kimliğinin oluşumunu anlattığı, “Travmadan Zafere “ kitabından bahsediyoruz.
27:58
110. BÖLÜM

Aytül Akal ( Yazar)

Bir mektup, insanın hayatını nasıl değiştirebilir ve dönüştürülebilir? Tutkularımızın peşinden gidebilmek, bizi nerelere götürebilir? Bu soruların cevaplarını, yazmış olduğu 185 kitabıyla tanınan, çocuk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Aytül Akal ile konuşuyoruz. Değerli yazar bu bölümde, kendi yazarlık serüveninden yola çıkarak bizlere, insanın okuma ve yazı yazma tutkusunu anlatıyor.
27:58
111. BÖLÜM

Ezgi Özkök Sefer (Ashoka Türkiye Ülke Direktörü)

Sosyal girişimcilik, günümüzün önemli kavramlarından birini oluşturuyor. Günümüzden 43 yıl önce kurulmuş olan ve dünyanın en geniş sosyal girişimcilik ağı olan Ashoka’yı, konuğumuz Ezgi Özkök Sefer’den dinliyoruz. Ashoka’nın desteklediği, sistem dönüşümünü destekleyen sosyal girişimlerin, Türkiye ve dünya genelinde hangi projeleri hayata geçirdiklerini, bu bölümde değerli konuğumuzla konuşuyoruz.
27:40
112. BÖLÜM

Esra Baykal (Hayal Gücü Merkezi İcra Kurulu Üyesi) ve Şevval Korkmaz (Hayal Gücü Derneği Gönüllü Üyesi)

Bu bölümde iki değerli konuğumuzla, çocuk ve gençlerin işbirliği yaparak ortaya koydukları projeleri hayata geçiren Hayal Gücü Merkezini konuşuyor, 2024 Ocak ayında ikincisi gerçekleşecek olan Hayal Gücü Ödüllerinin kapsamından bahsediyoruz.
27:26
113. BÖLÜM

Ercüment Büyükşener (Öğretim Görevlisi/ Dijital İletişim Danışmanı)

Bu bölümde, son dönemin en çok konuşulan konularından biri olan Yapay Zeka ve İnsan İlişkisini, değerli Ercüment Büyükşener ile konuşuyoruz. 2023 yılının bu son bölümünde, hem bireyler hem de kurumlar açısından, dijital olgunluk ve dijital verimlilik üzerine keyifle dinleyeceğinizi umduğumuz bir fikir jimnastiği yapıyoruz.
27:58
114. BÖLÜM

Ayla Bağ (Sosyolog/ Araştırmacı-Yazar)

Araştırmacı ve Yazar Ayla Bağ ile, uzun yıllar süren araştırmaları sonucunda iki kitabının konusunu oluşturan, Anadolu’ nun kaybolmakta olan son geleneksel el sanatları ustalarını ve Tokat bölgesindeki girişimci kadınları konuşuyoruz.
22:03
115. BÖLÜM

Tolga Erdoğan (Psikolog)

Bu bölümde Hayal Gücü Ödülleri jüri üyesi Tolga Erdoğan ile masal ve hikayelerin psikolojik arka planını konuşuyoruz. İnsanlığın kadim tarihinin başlangıcından itibaren, neden hikayeleri sevdiğimiz konusundaki nedenleri merak ediyorsanız, bir hikaye sever ve psikolog Tolga Erdoğan ile sohbetimizi keyifle dinleyebilirsiniz.
22:59
116. BÖLÜM

Erensoy Bilgin (Nokia Türkiye Ülke Müdürü)

Bu bölümde “Bağlanabilirlik Teknolojileri” konusunu, Erensoy Bilgin ile konuşuyoruz. Bölümümüzün içeriğinde, Türkiye’ ye yakın zamanda gelecek olan 5G teknolojisi ile, 2030’da hayata geçmesi planlanan ve insanlığın “sezgisel iletişime” geçmesini sağlayacak olan, 6G teknolojilerinden bahsediyoruz.
22:32
117. BÖLÜM

Feyza Narlı (Manpower Türkiye Genel Müdürü)

Bu bölümde Feyza Narlı ile, Türkiye ve Dünya’daki yetenek açığı konusu üzerine konuşuyoruz. Özellikle beceri ve nitelikli yetkinlik gerektiren işlerdeki genç istihdamın neden yeterli olamadığını analiz edip, dijitalleşen dünyadaki değişen ihtiyaçların neler olduğu üzerine, ilgiyle dinleyeceğiniz bilgileri bu bölümde sizlerle paylaşıyoruz.
22:58
118. BÖLÜM

Sadriye Görece (Blindlook Girişimi Kurucusu)

“Görme engelli” ve “kör” arasındaki ne gibi bir fark vardır? Günümüzde, görmeyen biri olarak, hayatınızı tek başınıza nasıl sürdürebilirsiniz? Bu ve benzeri pek çok sorunun cevabını, kendi yaşam deneyimlerini dinleyicilerimizle paylaşan, aynı zamanda bu yıl 20 Ocak’ta düzenlenen “Hayal Gücü Ödülleri” töreninde, “Cesaret Veren Hayal Gücü” dalında ödül alan Sadriye Görece ile konuşuyoruz. Sadriye Görece, görmeyen bir birey olarak kendi başarı öyküsünden bahsederken, görmeyen tüm bireyler için markaları kullanıcı dostu olmaya teşvik eden ve bu alanda projeler üreten teknoloji girişimlerinden bahsediyor.
23:20
119. BÖLÜM

Dr. Anjelika Akbar (Piyanist ve Besteci)

Anjelika Akbar, 432 Hertzlik “La” notasının, insanın kendisi ve doğayla bütünlüğünü en iyi tamamlayan ses olduğunu söylüyor. Bu nedenle kendisi, son müzik albümüne “Ahenk 432” ismini vermiş. Geleceğe Mektupların bu bölümünde Anjelika Akbar ile, müziğin insan psikolojisi üzerindeki etkilerinden bahsediyoruz.
22:31
120. BÖLÜM

Ayşe Dilek Ergüler (Avukat & Arabulucu) ve Nur Özden (Avukat & Arabulucu)

Bu bölümde iki değerli konuğumuzla, okullarda akran barışına hizmet eden, “Akran Arabuluculuk Derneği” eğitimlerinden bahsediyoruz. Yetişkinler arasındaki hukuki arabuluculuk sürecini; uzman eğitimciler ve psikolojik danışmanlarla birlikte, okullarda öğrencilerle uygulanan değerli bir eğitim projesine dönüştüren derneğin çalışmalarını, konuklarımızın anlatımıyla dinleyicilerimizle buluşturuyoruz.
23:02
121. BÖLÜM

Dr. Ömer Uzunel ( Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi & Arkeolog & Yazar)

Göbeklitepe kazı alanı, Dünya arkeoloji tarihini değiştiren büyük bir keşif. Bu bölümde, Göbeklitepe’de bulunan anıtsal yapıların, dinler tarihi açısından önemini, arkeolog ve yazar Dr. Ömer Uzunel’ in sürükleyici anlatımıyla ele alıyoruz.
22:33
122. BÖLÜM

Prof. Dr. Necmi Karul ( Göbeklitepe ve Karahantepe Kazı Heyeti Başkanı & İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı Bşk.)

Geleceğe Mektupların bu bölümünde, Göbeklitepe’yi ortaya çıkaran merhum Klause Schmidt sonrası, bölgedeki uluslararası kazı ekibini başarıyla yöneten Necmi Karul ile, Mısır’ daki Krallar Vadisi kadar önemli bir arkeoloji alanı olmaya namzet olan Şanlıurfa’ daki Taştepeler projesini ve bu projenin sadece bir bölümünü teşkil eden Göbeklitepe ile Karahantepe kazı alanlarını konuşuyoruz.
22:44
123. BÖLÜM

Prof. Dr. Elçin Macar ( Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi)

Nüfus mübadelesi, Lozan Antlaşması sonrası Türkiye ve Yunanistan arasında nüfus değişimini içeren, toplumsal tarihimizin önemli olaylarından bir tanesi. Bu bölümde konunun uzmanı Elçin Macar’la, nüfus mübadelesi meselesi ile günümüzün önemli gündem maddelerinden olan göç ve göçmenlik konularını konuşuyoruz.
22:56
124. BÖLÜM

Durukan Dudu ( Anadolu Meraları Girişimi Kurucusu )

Gıda güvenliği meselesi, günümüzün en önemli konularından birini oluşturuyor. Bununla birlikte, gıda üretimi için uygulanmakta olan yöntemlerin pek çoğu, gezegenimizin topraklarını geri döndürülemez bir biçimde tahrip ediyor. Anadolu Meraları Girişimi, işte bu problemlere çözüm üretmeye çalışan ve onarıcı tarım yöntemlerini hayata geçiren bir organizasyon. Bu bölümde, daha iyi bir üretim için uygulanabilen onarıcı yöntemleri, fikirleri ve global projeleri, Anadolu Meraları Kurucusu Durukan Duru’dan dinliyoruz.
23:00
125. BÖLÜM

Seben Ayşe Dayı- Serim Berke Yarar (Erişilebilir Her Şey Kurucuları)

Geleceğe Mektupların bu bölümünde, “Bir kitlenin hayata katılımı, bir sosyal sorumluluk projesi olamaz.” fikrinden yola çıkarak, engellilerin her alanda hayata katılımı için çözümler üreten ve bunun için kamu kurumlarının da dahil olduğu çok sayıda kuruluşla işbirliği yapan, “Erişilebilir Her Şey” girişiminden bahsediyoruz. Bölüm konuklarımız ise, bu harika girişimin kurucularından olan Seben Ayşe Dayı ve Serim Berke Yarar. Serebral Palsili bireyler olan konuklarım ile, kendi erişilebilirlik ihtiyaçlarından hareketle kurdukları bu girişimi ve ürettikleri çözümleri konuşuyoruz.
22:13
126. BÖLÜM

Huriye Göncüoğlu ( Kadın Balıkçılar Derneği Kurucusu)

Yayın Tarihi: 2 Nisan 2024 Bu bölümdeki konuğum; Türkiye’de hiç veri olmayan bir alandaki yüksek lisans çalışmasıyla yola çıkıp, Avrupa Kadın Girişimciler listesinde ilk 100 kişi içinde yer alan, akademisyen ve sosyal girişimci Huriye Göncüoğlu. Kendisiyle, renkli girişimcilik hikayesi eşliğinde, Türkiye’de balıkçılık sektöründeki kadın emeğinin görünür olması için yaptığı çalışmalardan bahsediyoruz.
21:13
127. BÖLÜM

Ebru Arpacı ( Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü )

Yayın Tarihi: 9 Nisan 2024 Geleceğe Mektupların bu bölümde, bu yıl 26 Mayıs 2024’te giriş sınavını gerçekleştirecek olan, ülkemizin müstesna eğitim kurumlarından Darüşşafaka Okulları yöneticisi Ebru Arpacı ile birlikteyiz. Değerli konuğumuzla, anne ve/veya baba kaybı yaşayan, ekonomik açıdan dezavantajlı çocuklara eğitim imkanı sunan Darüşşafaka Okullarının Osmanlı’dan günümüze uzanan hikayesini hatırlıyor ve öğrencilerini iyileştiren atmosferini konuşuyoruz.
23:38
128. BÖLÜM

Dr. Umut Kısa ( Sola Unitas Kurucusu )

Yayın Tarihi: 16 Nisan 2024 Dr. Umut Kısa, “ Bir ülkede, doğru yetkinlikleri doğru yerlere yerleştirdiğinizde, o ülkedeki verimlilik çok yüksek bir yere doğru gidiyor” diyor. Bu bölümde, düzenlediği eğitimlerle ve kurmuş olduğu yayınevi kanalıyla, insanları yaratıcı düşünmeye teşvik Umut Kısa ile, genç bireylerin yetkinliklerini nasıl daha iyi geliştirebileceğinden yola çıkarak, potansiyelimizi keşfetmek için bir rehber teşkil eden, “Nöro Gelişimsel” alanlardan bahsediyoruz.
22:59
129. BÖLÜM

İmran Gündüz ( Podkids Kurucu Ortak ) & Nil Gürtunca ( Podkids Programcısı )

23 Nisan için hazırladığımız bu özel bölümde, çocuklarla birlikte çocuk için içerik üreten podcast platformu, podkids’ i konuşuyoruz. Yayın platformunun kurucularından İmran Gündüz ile, bir sosyal girişim olarak yayıncılığa başlama hikayelerinden söz ederken, günün özel konuğu olan çocuk programcımız Nil Gürtunca’ nın sesinden ise, çocukların hayallerini ve aynı zamanda nasıl içerikler ürettiklerini dinleyeceğiz.
23:39
130. BÖLÜM

Hikmet Gürbüz ( Yoga eğitmeni & Maya Yoga kurucusu )

Geleceğe Mektupların bu bölümünde, ülkemizi 1960’lı yıllardan itibaren yoga ile tanıştıran Yogi Kazım’ın kızı Hikmet Gürbüz ile, yoganın felsefesi ve yöntemi üzerine sohbet ediyoruz.
22:47
131. BÖLÜM

Murat Öztürk ( 8. Etap Programı/ TV Yapımcısı)

Geleceğe Mektupların bu bölümünde, otomobil sektörüyle ilgili yaptığı TV programını, 25 yıldır aynı istikrarla seyircileriyle buluşturan Murat Öztürk ile birlikteyiz. Kendisiyle, elektrik araçlardan hibrid ve hidrojen yakıtlı araçlara, günümüzün elektrik şarj istasyonlarından geleceğin otomobil teknolojilerine kadar, merak edebileceğiniz pek çok konudan bahsediyoruz. (7 Mayıs 2024)
23:28
132. BÖLÜM

Aleyna Er (Bilgisayar Mühendisi ve Yapay Zeka Uzmanı) & Ali Burak Can (Bilgisayar Mühendisi ve Yapay Zeka Uzmanı)

Geleceğe Mektupların bu bölümünde, bir Türk firması için yeni bir yapay zeka uygulaması geliştiren iki konuğumuz ile, yapay zeka dil modellerini ve bu uygulamalarının günlük yaşamımızdaki etkilerinden bahsediyoruz. Aleyna Er (Bilgisayar Mühendisi ve Yapay Zeka Uzmanı) & Ali Burak Can (Bilgisayar Mühendisi ve Yapay Zeka Uzmanı)
21:58
133. BÖLÜM

Bager Akbay ( Tasarımcı, Sanatçı ve Eğitmen)

Geleceğe Mektupların bu bölümünde, çok yönlü bir sanatçı ve tasarımcı olan Bager Akbay ile konuşuyoruz. Dinlemekten büyük keyif alacağınız bu bölümde; sanat ve teknoloji ilişkisinden yola çıkarak, insana ayna tutan günümüzün sanat anlayışını irdelerken, sanat ile tasarım ilişkisini konuşuyor ve aynı zamanda tüm yönleriyle bir sanat felsefesi sohbeti yapıyoruz.
23:57
134. BÖLÜM

Harun Demircioğlu ( “Sivil Toplum Konuşuyor” Girişimi & Podcaster )

Geleceğe Mektupların bu bölümünde, sivil toplum alanında hem gönüllü hem de profesyonel olarak çalışmış olan ve bu alanla ilgili podcast serisini sürdüren Harun Demircioğlu ile konuşuyoruz. Kendisiyle özellikle, gönüllüğün yarattığı sosyal etkilerden bahsediyor, gönüllülük türlerini konuşuyor ve mikro ile makro düzeydeki, sosyal sorumluluk projelerinin toplumsal etkilerini ele alıyoruz.
22:53
135. BÖLÜM

Seçil Çelebi ( Genç Başarı Eğitim Vakfı Genel Müdürü )

Bu bölümde, Türkiye’ de 25. yılını dolduran Genç Başarı Eğitim Vakfı Genel Müdürü, Seçil Çelebi ile konuşuyoruz. Farklı yaş grubundan çocuklar ve gençlerle, tüm yıl boyunca eğitim programları yürüten vakfın, özellikle liseli gençler için üç ana hedefi olan; girişimcilik, finansal okuryazarlık ve istihdam edilebilme konularından bahsediyoruz.
23:13
136. BÖLÜM

Özlem Ülker ( Abilitypool Platformu Kurucu Ortağı)

Program konuğumuzla, kurmuş oldukları dijital iyilik platformu Abilitypool kanalıyla, hem bireysel hem de kurumsal gönüllüleri, ihtiyaç sahipleri ile buluşturan dijital platformun faaliyetlerini konuşuyoruz ve gönüllüğün sosyal etkilerinden bahsediyoruz.
21:58
137. BÖLÜM

Furkan Taner Gül, Emel Karahan, Elif Zehra Yıldız ( İstanbul Erkek Lisesi Robotik Takımı )

Geleceğe Mektupların bu bölümünde, liseler arası dünyanın en prestijli robot yarışması, First Robotics Competition’ da, ülkemizi başarıyla temsil eden ve dereceler elde eden İstanbul Erkek Lisesi Robotik Takımı kaptanları değerli gençlerle konuşuyoruz. Kendileriyle özellikle, yarışma için en baştan yapılan bir robotun inşa sürecini ve 50 kişilik ekipleriyle birlikte, yapmış oldukları projeleri konuşuyoruz.
23:08
138. BÖLÜM

Zeynep İşman ( Aile ve Çocuk Yazarı & Momtalks Ortağı )

Bu bölümde, Bahar Eriş ile birlikte yürüttüğü Momtalks buluşmalarıyla tanıdığımız, yazar ve eğitmen Zeynep İşman ile konuşuyoruz. Programda, ebeveynler ile alan uzmanlarını bir araya getiren Momtalks etkinliğini anlatıyor, bu buluşmaların anne babalar üzerindeki pozitif etkilerinin yanı sıra, ebeveynler için yapılan tüm eğitimlerin, çocuk gelişimi üzerindeki katkılarından bahsediyoruz.
23:18
139. BÖLÜM

Burcu Haboğlu Baba ( Matematikçi & Eğitim Girişimcisi )

Geleceğe Mektupların bu bölümünde Matematikçi Burcu Baba ile, çoğumuzun okul yılları başından beri, yaygın bir başarı kaygısı yaşadığımız matematikten bahsediyor ve matematiksel düşünme becerilerinin hayatımıza neler kattığı üzerine konuşuyoruz.
23:28
140. BÖLÜM

Prof. Dr. Seza Sinanlar Uslu ( Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi)

Geleceğe Mektupların bu bölümünde değerli akademisyen Seza Sinanlar Uslu ile, İstanbul kent tarihinde önemli bir yere sahip olan, Pera yani Beyoğlu’ nu konuşuyoruz. Özellikle, bu bölümü dinledikten sonra, Beyoğlu’nda yürüdüğünüz sokaklara ve binalara, bambaşka bir gözle bakacaksınız.
22:37
141. BÖLÜM

Prof. Dr. Soner Yıldırım ( Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi)

Bu bölümde, değerli akademisyen Soner Yıldırım’la, insanın nasıl öğrendiğini ve neden sürekli öğrenmeye ihtiyaç duyduğu üzerine konuşuyoruz. Özellikle, “Aralıklı tekrar ile gerçekleşen öğrenme eylemi esnasında, beynimizde hangi reaksiyonlar gerçekleşiyor?” ya da, “Zeki olmak aslında ne demek?” gibi merak edilen konuları irdeliyor, öğrenme ve zeka kavramlarını, bambaşka bir açıdan ele alıyoruz.
22:00
142. BÖLÜM

Senem Başyurt ( Anne Çocuk Eğitim Vakfı Genel Müdürü )

AÇEV, bundan 30 yıl önce kurulmuş olan ve çocukların daha sağlıklı bir ortamda büyüyebilmesi için, özellikle ebeveyn destek eğitimleri veren, önemli bir sivil toplum kuruluşu. Geleceğe Mektupların bu bölümünde, vakfın genel müdürü Senem Başyurt ile, 30 yılda yaklaşık 1 milyon kişiye yüz yüze ulaştıkları eğitim programları, “Anne Destek Programı”, “Baba Destek Programı” ve okul öncesi çocukları kitaplarla tanıştırmayı amaçlayan “Okuyan Bir Gelecek” adlı eğitim programlarını konuşuyoruz.
22:10
143. BÖLÜM

Doç. Dr. Yavuz Samur ( Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi)

Bu bölümde, çocukların ekran bağımlılığı konusunu, ebeveynlerin ekran bağımlılığı ile ilişkilendirerek konuşuyoruz. Konuyla ilgili uzun yıllardır saha araştırmalarını sürdüren akademisyen Yavuz Samur ile hem bu konuyu ele alırken, hem de “Yeni sokaklarımız okullar olsun” mottosuyla yola çıkan, “Oyun Dostu Okul” projesinden bahsediyoruz.
23:16
144. BÖLÜM

Judith Malika Liberman ( Yazar, Masal ve Hikaye Anlatıcısı )

Masallar, sadece çocuklar için midir? Bu sorunun cevabını, “Masallar, herkes içindir” diye cevaplıyor Judith Malika Liberman. Çocukları yaratıcı yapan fırçanın, yetişkinlerin kullandığı fırça olduğunu savunan değerli konuğumuzla, masallarda anlatılan dünyanın aslında neyi temsil ettiğini konuşuyor, hayal etmek ve hayal kurmak arasındaki ilişkiyi inceliyoruz.
22:31
145. BÖLÜM

Doç Dr. Murat Levent Demircan ( Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi)

Galatasaray Üniversitesi Girişimcilik ve Yenilikçilik Merkezi Direktörü olan konuğumuz ile, dijitalleşme ve dijital dönüşüm ayrımından yola çıkarak, Dünya ekonomisinin en önemli unsurlarından olan, dijital platformları enine boyuna konuşuyoruz.
22:07
146. BÖLÜM

İnan Acılıoğlu ( OPM-D Kurucusu, Konuşmacı, Yazar )

Teknoloji, iş yaşamını nasıl dönüştürüyor? Çalışanlar açısından, teknolojinin ortaya çıkardığı yeni fırsatlar ve tehditler nelerdir? Bu benzeri pek çok sorunun cevabını, “Yeni iş arkadaşımız, artık yapay zeka oldu” diyen, İnan Acılıoğlu ile konuşuyoruz.
22:53
147. BÖLÜM

Beyza Erdem Balcı ( ICF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı )

Beyza Erdem Balcı ( ICF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ) Bu bölümümüzde, koçluk alanında dünyadaki en büyük organizasyon olan Uluslararası Koçluk Federasyonunun Türkiye tepe yöneticisi Beyza Erdem Balcı ile, koçluk hakkında konuşuyoruz. Özellikle koçluğun hangi alanlarda kullanıldığı ve iş yaşamı başta olmak üzere, insanın bireysel gelişimi üzerindeki etkilerinden bahsediyoruz.
22:38
148. BÖLÜM

Serdar Turan ( Harvard Business Review Türkiye, Genel Yayın Yönetmeni)

İş dünyası başta olmak üzere, Türkiye ve Dünya’daki gelişmeleri yakından takip eden Serdar Turan’la birlikte, yaşamakta olduğumuz dijital dönüşümün getirdiği süreçleri konuşuyor ve bu süreçlerin, başta çalışanlar olmak üzere, gelecek kuşaklara yönelik etkilerinden bahsediyoruz.
22:22
149. BÖLÜM

Bahar Eriş ( Eğitimci & Yazar )

Geleceğe Mektupların 150. Bölümünün konuğu, kıymetli yazar ve eğitimci Bahar Eriş. Bu bölümde kendisiyle, çeşitli alanlardan tanınmış insanların, çocuklara yönelik yazdığı ilham verici mektupları konu aldığı son kitabı, “Sevgiler ve Lolipoplar” üzerine konuşuyor ve geleceğe 150. Mektubumuzu bırakıyoruz.
22:49
150. BÖLÜM

Dilek Livaneli ( Eğitim Elçisi & Global Öğretmen & Yazar )

Bir öğretmen, içinde bulunduğu koşulları değiştirmek için, neler yapabilir? Bu sorunun cevabını, Global Teacher Prize’ da ilk Türk finalist olarak, dünyanın en iyi 50 öğretmeni arasında gösterilen ve 20 yıllık meslek hayatının 16 yılını köy öğretmeni olarak geçiren, Dilek Livaneli ile konuşuyoruz. (17 Eylül 2024 )
23:24
151. BÖLÜM

Dr. Selçuk Yusuf Arslan ( Eğitim Elçisi & Küresel Öğretmen )

Bu bölümde, öğretmenlik mesleğinin yapay zeka çağındaki değişim ve dönüşümü üzerine konuşuyoruz. Bölüm konuğumuz ise, aldığı ve aday gösterildiği sayısız ödül içinde, Global Teacher Prize adayı gösterilen genç ve başarılı öğretmen, Dr. Selçuk Yusuf Arslan. “ Ödül, benim için sorumluluktur” diyen genç ve başarılı öğretmen konuğumuz ile, öğrencileriyle yaptığı başarılı global projeleri ve geleceğin öğretmenliğinden söz ediyoruz.
22:52
152. BÖLÜM

Orhan Toker ( Yüksek Mimar & Yazar)

“Dijital Baba” olarak tanıdığımız değerli Orhan Toker ile, çocuk fotoğraflarının internet ortamında paylaşılmasından, çocukların sosyal medyada hesap açabilmeleri konusuna, bağımlılık yaratan bilgisayar oyunlarından sağlıklı bir çocuk ebeveyn ilişkisi için yaratıcı bir takım önerilere kadar, pek çok konuyu bu bölümde konuşuyoruz.
21:53
153. BÖLÜM

Tuğberk Seçkin ( Girişimci & Yazar )

Bu bölümde çocuk girişimciliği üzerine çalışmalar yapan Tuğberk Seçkin ile, hem Türkiye'deki girişimcilik alanından bahsediyor, hem de çocukların erken yaşlarda girişimcilik eğitimi almalarının neden önemli olduğu üzerine konuşuyoruz.
22:59
154. BÖLÜM

Yeşim Kunter ( Fütürist & Oyun Uzmanı )

Bu bölümde, yurt dışında dünyaca ünlü oyuncak markalarının tasarım ekipleri içinde görev almış, değerli Yeşim Kunter ile sohbet ediyoruz. Kendisiyle, oyun ve oyuncak tasarımlarındaki değişimlerin dünya kültürleri üzerindeki etkilerden bahsederken, aynı zamanda oyun tabanlı düşünme becerilerinin inovasyon ile tasarım fikirlerine katkıları üzerine konuşuyoruz.
22:46
155. BÖLÜM

Dr. Kerem Dündar ( Sinirbilim Uzmanı )

İnsan, beyninin yüzde kaçını kullanabilir? Mesleğimiz ve yaptığımız işler, beynimizi nasıl geliştirebilir? Geleceğe Mektuplar programının bu bölümünde, beyinle ilgili pek çok merak edilen konuyu, değerli konuğumuz Dr. Kerem Dündar’ın keyifli anlatımları ve gerçek yaşamdan vereceği örneklerle dinliyoruz.
22:48
156. BÖLÜM

Buket Çelik ( Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi-Oyuncu )

Cumhuriyetimizin 101. Yılını idrak ettiğimiz bu özel günde yayınlanan bölümümüzde, Türk tiyatrosunu ve Türk tiyatrosundaki kadınları, oyuncu ve konservatuar öğretim görevlisi Buket Çelik ile konuşuyoruz.
23:08
157. BÖLÜM

Hakan Elbir ( İstanbul Diyalog Müzesi Kurucusu ve Diyalog Sosyal Girişimcilik Derneği Başkanı )

Geleceğe Mektuplar programının bu bölümünde, 10 yıl önce Karanlıkta Diyalog sergisiyle yolcuğuna başlayan ve İstanbul Gayrettepe Metro İstasyonunda bulunan İstanbul Diyalog Müzesini, kurucusu Hakan Elbir’den dinliyoruz. Ziyaretçileri için körlük ve sağırlık deneyimi yaşatarak, engelli bireylerle ilgili toplumda empati ve farkındalık oluşturan müzede yapılan projeleri, değerli konuğumuzla konuşuyoruz.
21:55
158. BÖLÜM

Prof. Dr. İsmihan Artan ( Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi )

Geleceğe Mektupların bu bölümünde çok önemli bir konuyu, çocuklarda duygusal ihmal hakkında konuşuyoruz. Ülkemizde ve dünyada yapılan araştırmalara göre, toplam çocuk nüfusunun en az %18 inin maruz kaldığı bu problemle başa çıkabilmek ve olumsuz sonuçlarını azaltabilmek için yürüttükleri, “Geleceğe Dokunan Anneler” projesini, değerli İsmihan Artan ile konuşuyoruz
22:58
159. BÖLÜM

Esra Özkan ( Teknoloji ve Sanat Küratörü )

Dijital sanat nedir ve nasıl üretilir? Dijital sanat alanında üretilen eserler, izleyiciye nasıl sunulur? Kapsayıcı mekan deneyimi nedir? Geleceğe Mektuplar'ın bu bölümünde, İstanbul Dijital Sanatlar Festivalinin de düzenleyicilerinden olan, küratör ve akademisyen Esra Özkan ile konuşuyoruz.
21:28
160. BÖLÜM

Ecem Dilan Köse ( Dijital Sanatçı )

Bu bölümde, yeni nesil dijital sanatçı Ecem Dilan Köse ile ürettiği eserleri, günümüzün sanat anlayışı ve yeni sanatsal üretim alanları üzerine sohbet ediyoruz.
22:10
161. BÖLÜM

Gail Onat ( Stratejik Pazarlama Yöneticisi ve Danışmanı )

Gülderen Somar veya sosyal medyada tanınan adıyla Gail Onat, Geleceğe Mektuplar’ın bu bölümdeki konuğu oluyor. Gail Onat ile uzmanı olduğu markalaşma konusu üzerine konuşurken, ülkemizin pazarlama stratejisinin fiyat rekabetinin yoğun olduğu ürün pazarlama yaklaşımından, markalaşma stratejisine doğru nasıl gelişebileceği üzerine sohbet ediyoruz.
22:49
162. BÖLÜM

Cenk Caner ( Eğitmen-Araştırmacı-Konuşmacı )

Bu bölümde; müzik, sinema ve süreli yayınlar konusunda çok iyi bir arşive sahip olan ve bu sahip olduğu arşivle, keyifle izlenen kısa belgeseller hazırlayan Cenk Caner’le beraberiz. Kendisiyle, son dönemdeki araştırma konusu olan, “Sinemada Yapay Zekanın Yolculuğu” üzerine, zevkle dinleyeceğiniz bir sohbet ediyoruz.
23:37
163. BÖLÜM

Dr. Özlen Çetin ( Akademisyen- Yönetim Danışmanı)

Ülkemizdeki KOBİ’ lerin %96’ lık bölümünü oluşturan ve ekonomiye büyük ölçüde yön veren Aile Şirketlerini, konunun uzmanı Dr. Özlen Çetin ile konuşuyoruz. Söz konusu şirketlerin sürdürülebilir olması ve gençlere kariyer fırsatları sunabilmeleri için gerekli kurumsallaşma adımlarını, değerli konuğumuz ile birlikte ele alıyoruz.
23:33
164. BÖLÜM

Özgür Ahmet Köse ( Marka ve Hikaye Tasarımcısı/ Akademisyen )

İnsan için “Evren”, acaba atomlardan değil de, hikayelerden mi oluşur? İlk hikaye anlatıcısı “Homo Narrans” tan günümüze, insanın var olduğu her alanda, hikayeler, neden bizi bu kadar cezbediyor? Geleceğe Mektupların bu bölümünde Özgür Ahmet Köse ile, bizi etkileyen hikayeler ve hikaye anlatıcılığı üzerine konuşuyoruz.
23:25
165. BÖLÜM

Mine Turalı ( Behavioural Design Studio Kurucusu )

Geleceğe Mektuplar programının bu bölümünde Mine Turalı ile, sürdürülebilir bir Dünya için hem özel hem de kamusal alanlarda insan davranışlarını olumlu yönde değiştirebilecek davranış tasarımı uygulamalarını konuşuyor ve insan davranışlarına etki eden dinamiklerden bahsediyoruz.
22:51
166. BÖLÜM

Esra Odabaşı ( ES Kariyer Kurucusu- Sosyal Girişimci )

2025 yılının ilk bölümünde, kendi özel yaşam öyküsüyle bir başarı örneği oluşturan, sosyal girişimci Esra Odabaşı ile sohbet ediyoruz. Ülkemizde engellilerin istihdamı konusunda, öncü girişimcilerden biri olan değerli konuğumuzla, iş hayatındaki çeşitlilik ve kapsayıcılık konusunu konuşuyor, engellilerin iş hayatına daha fazla katılım gösterebilmesi ile ilgili, çözümleri dile getiriyoruz.
23:01
167. BÖLÜM

Alp Met ( Kurumsal İletişimciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi )

Bu bölümde değerli konuğumuzla, kurumsal iletişimin çağımızdaki işlevinden bahsederken, iletişimin, kurumlar ve bireyler açısından tüm yönleriyle önemini konuşuyoruz.
22:59
168. BÖLÜM

Mustafa Dayanıklı ( Girişimci- Sanayici Mühendis )

Şevket Rado, İstanbul Radyosunda bir dönemler yaptığı radyo program sırasında, dinleyicilerine şu soruyu yöneltir: “Gelişmiş ülke, nasıl bir ülkedir?” Dinleyicilerden gelen mektuplar sonrası, şu görüş ağırlık kazanır: “Gelişmiş ülke, kendi sorunlar özgün çözümler bulabilen ülkedir.” Bundan yıllar önce çocuk yaşta duymuş olduğu bu cümle, Bursalı Sanayici ve Girişimci Mustafa Dayanıklı’nın aklına kazınır. Geleceğe Mektupların bu bölümünde Mustafa Dayanıklı ile, Bursa’dan başlayarak ülke genelinde hayata geçirmeyi hedefledikleri projeleri olan, Toplumsal Bilim ve Teknoloji Merkezi’ni konuşuyoruz.
22:21
169. BÖLÜM

Emre Başkan ( Azor Brand & People Solutions Kurucusu, Öğretim Görevlisi )

Belirsizlik kavramı, insanlık tarihi kadar eski bir olgu olmasına rağmen, pandemi sonrası yaşadığımız dünyada, yeniden tanımlanmaya ihtiyaç duyulan bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Yaşamakta olduğumuz hayatların, belki de en zorlayıcı unsuru olan belirsizliği ve belirsizlik algımızın nasıl şekillendiğini, değerli konuğumuz Emre Başkan ile konuşuyoruz.
22:00
170. BÖLÜM

Dr. Berat Haznedaroğlu ( Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi )

Su içtiğiniz pet şişeler, aslında plastikten değil de, organik bir maddeden yapılmış olsaydı ve içindeki suyu içtikten sonra siz, bu su şişesini yiyebilseydiniz. Ya da size, bazı yosun türlerinin kırmızı etten bile daha yüksek bir protein içerdiğini söylesem ve hatta bu yosunların, amazon ormanlarındaki ağaçlardan bile daha fazla oksijen ürettiğini söyleseydim; iklim ve gıda krizinin çözümü hakkında, kafanızda ne gibi olasılıklar belirirdi? Bu bölümde, değerli araştırmacı ve akademisyen Berat Haznedaroğlu ile iklim, gıda ve enerji krizi konusundaki yaratıcı çözümleri konuşuyoruz.
21:59
171. BÖLÜM

İoanna Kuçuradi ( Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı, Maltepe Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi )

Bu bölümde konuğumuz İoanna Kuçuradi ile çok önemli bir konudan bahsediyor, insan onuru kavramı üzerine konuşuyoruz. Onur kavramının hem etimolojik kökeni, hem de etik kavramıyla birlikte, tüm bileşenlerini ele alıyoruz.
22:56
172. BÖLÜM

Doç. Dr. Dağhan Gökdel ( Bilgi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi)

Dijital Çağ, acaba hangi keşifle başlamıştır? Ya da Trans-hümanizm ve Turing testi denilince, aklınıza neler geliyor? Peki ya, 21. Yüzyılın en büyük keşfi, sizce ne olabilir? Geleceğe Mektuplar programının bu bölümünde, Yapay Zeka ile Tekillik kavramı arasındaki ilişkiden yola çıkarak, günümüzün mühendisliğini ve keşiflerin yarattığı etkileri, değerli konuğumuz Dağhan Gökdel ile konuşuyoruz.
22:57
173. BÖLÜM

Özgür Alaz ( Girişimci & Trend Uzmanı )

Geleceğe Mektuplar programının bu bölümünde, yaşamımıza yön veren ve yaşam akışını değiştiren trendler üzerine konuşuyoruz.
21:28
174. BÖLÜM

Mehmet Akif Ebiçlioğlu ( Reklamcı & Akademisyen & Senaryo Yazarı)

Reklamlar neredeyse, sanayi devrimi öncesinden beri, insan hayatı içinde var olan önemli iş kolu. Bu bölümde değerli konuğumuz ile birlikte, geçmişten günümüze sinema ve TV şovlarında yer alan ve reklamcılığın önemli bir türü olan, ürün yerleştirme konusunu konuşuyoruz.
21:57
175. BÖLÜM

Emre Alettin Keskin (Hayal Gücü Derneği Kurucusu) & Esra Baykal ( Marka Yöneticisi & Hayal Gücü Derneği Yöneticisi )

Bu bölümde, bir devlet okulunun bodrum katında kurularak, çocuklar ve gençler için faaliyet yürüten bir derneğe dönüşen Hayal Gücü Merkezinin kuruluş hikayesi ile, aynı zamanda bu yıl üçüncüsü düzenlenen Hayal Gücü Ödüllerini konuşuyoruz.
21:58
176. BÖLÜM

Volkan Narcı ( Deniz Yaşamını Koruma Derneği Başkanı )

Marmara Denizi’nde de mercanların yaşadığını ve Deniz Yaşamını Koruma Derneği’nin çabalarıyla, İstanbul’da bulunan Tavşan Adası açıklarında nakil yoluyla çoğaltıldığını biliyor muydunuz? Ya da yunuslar ve fok balıkları da dahil olmak üzere, Marmara Denizi’ndeki tüm deniz canlılarının ölümüne sebep olan hayalet ağların, onlarca gönüllü dalgıcın yüzlerce saatlik dalış mesaisi ile temizlendiğinden haberdar mıydınız?
22:02
177. BÖLÜM

Ali Rıza Bilal ( Güney Kutbuna Ulaşan İlk Türk – Milli Sporcu )

Geleceğe Mektuplar programının bu bölümünde, yıllar süren bir hazırlık sürecinin sonunda, güney kutbuna yürüyüşünü 51 günde tamamlayarak, güney kutup noktasına ulaşan ilk Türk olarak tarihe geçen Ali Rıza Bilal ile, kendi hikayesini ve gençlere aktarmak istediği vizyonunu konuşuyoruz.
24:06
178. BÖLÜM

Cenk Akıncılar ( QNB Türkiye Genel Müdür Yardımcısı )

Bu bölümde, değerli konuğumuz Cenk Akıncılar ile, özellikle çalışanların psikolojik güvenliğini önceleyen, hizmetkar liderlik anlayışı üzerine konuşuyoruz. Değerli konuğumuz, kurum kültürünün inşa edilmesinde şefkatli yönetim anlayışının katkılarından söz ederken, teknolojinin iş yaşamında insan odaklı olarak ele alınmasının, daha sürdürülebilir bir kurum kültürü ve gelecek yaratabileceği konusundan bahsediyor.
21:51
179. BÖLÜM

Dr. Hüseyin Güler ( Kastamonu Entegre Global Ar- Ge ve İnovasyon Direktörü )

İnovasyonun, herhangi bir konuda yenilik yapmaktan çok daha geniş bir kavram olduğunu söylemek, günümüzde daha doğru bir yaklaşım olarak kabul ediliyor. Bu bölümdeki konuğumuz Dr. Hüseyin Güler ile, sürdürülebilirlik ve inovasyon ilişkisinden bahsediyoruz. Programda, inovasyonun salt teknolojiye bağlı olmayan bir süreç olduğunu, bu sürecin yaşadığımız dünyaya ve hayatlarımıza neler katabileceğinden söz ediyoruz.
23:25
180. BÖLÜM

Doç. Dr. Dilek Arlı Çil ( Maltepe Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi )

Çocuklarla yapılan felsefe çalışmaları, onların düşünme ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlayan, önemli çalışma alanlarından birini oluşturuyor. Bu bölümde değerli konuğumuz Dilek Çil ile, çocuklarla felsefe çalışmalarının, hangi yaş gruplarında hangi yöntem ve tekniklerle yapılabileceğini konuşuyoruz.
22:15
181. BÖLÜM

Onur Küçükkaramıklı ( SONA Sualtı Teknolojileri Kurucu Ortağı )

Sualtı dünyasına dalmak, pek çok insan için hayatlarının en özel yaşam deneyimlerinden birini oluşturuyor. Sualtına dalarken kullandığımız ekipmanlar ise, hem bu deneyimi daha konforlu hale dönüştürmek, hem de can güvenliğini sağlamak için büyük bir önem taşıyor. Bu bölümde, çok iyi bir dalgıç ve sualtı teknolojileri tasarımcısı olan Onur Hanım ile, hem amatör dalgıçların hem de profesyonel kurtarma ekiplerinin kullandığı sualtı dalış ekipmanlarının, nasıl tasarlandığı üzerine konuşuyoruz.
22:47
182. BÖLÜM