68 Bölüm
25:40:56
Çevre Gündemi - İstanbul - 01/09/2021
Çevre Gündemi - İstanbul - 01/09/2021
23:11
1. BÖLÜM
Çevre Gündemi - İstanbul - 15/09/2021
Çevre Gündemi - İstanbul - 15/09/2021
21:50
1. BÖLÜM
Çevre Gündemi - İstanbul - 08/09/2021
Çevre Gündemi - İstanbul - 08/09/2021
23:12
1. BÖLÜM
Çevre Gündemi - İstanbul - 29/09/2021
Çevre Gündemi - İstanbul - 29/09/2021
22:53
1. BÖLÜM
Çevre Gündemi - İstanbul - 22/09/2021
Çevre Gündemi - İstanbul - 22/09/2021
23:21
1. BÖLÜM
Çevre Gündemi - İstanbul - 06/10/2021
Çevre Gündemi - İstanbul - 06/10/2021
23:22
1. BÖLÜM
Çevre Gündemi - İstanbul - 13/10/2021
Çevre Gündemi - İstanbul - 13/10/2021
21:46
1. BÖLÜM
Sürdürülebilirlik Kavramı ve Çevre İlişkisi
Sık Sık gündeme gelen sürdürülebilirlik kavramını ve çevre ile olan ilişkisini Sürdürülebilirlik Adımları Derneği Başkanı Emrah Kurum ile konuşuyoruz.
21:41
9. BÖLÜM
Çevre Hukuku
Tüm konularda olduğu gibi yaşadığımız çevreyi de kapsayan hukuk kuralları ve yasalar bulunuyor. Peki çevre hukukunu ne kadar biliyoruz?
23:34
10. BÖLÜM
Doğa'nın Mucizelerinden Biri: Zeytin
Zeytin, doğanın bir mucizesi, yeryüzüne gönderilmiş bir armağan. Barışın, kutsallığın, sağlığın sembolü. İklim krizi, zeytin ve ötesinde kıymetli tarım ürünlerini nasıl etkiliyor? Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytincilik Programı Öğretim Üyesi Dr. Mücahit Kıvrak anlatıyor.
23:11
10. BÖLÜM
Karbon Ayak İzi Nedir?
Karbon Ayak İzi Nedir? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı isminin değişmesi neler ifade ediyor? İklim değişikliği ile mücadelemiz...
23:42
11. BÖLÜM
Çocuklarda Doğa Eğitimi
Tüm dünyada önemi gittikçe artan bir doğa eğitimi modeli: Orman Okulları.
Ülkemizdeki önemli temsilcilerinden Orman Okulları Derneği Başkanı Murat Tonbul ve Orman Okulları Sanat Eğitmeni Tuğçe Tonbul anlatıyorlar.
23:18
11. BÖLÜM
Ekolojik Çiftlik Projeleri
Günümüzde ekolojik tarımın önemi gitgide artıyor. Peki bu konuda çalışma yürütenler neler yapıyor? TaTuTa çiftlikleri Projesi üzerine konuşuyoruz.
22:28
12. BÖLÜM
Çevre Farkındalığında Sivil Toplumun Önemi
Çevre farkındalığı yaratma konusunda sivil toplum örgütlerinin ve çevreci kuruluşların önemi her geçen gün artıyor. Ülkemizde bu konuda çalışmalar yürüten bir organizasyon olan Bizim Dünyamız Vakfı'nın Başkanı Kahraman Halisçelik ve Vakfın Mütevveli Heyeti Üyesi Dr. Ender Saraç anlatıyorlar.
21:58
12. BÖLÜM
Yeşil Binalar
İklim krizi her geçen gün derinleşirken neler yapabileceğimizi düşünüyoruz. İşte akılcı ve doğa dostu bir çzöüm; Yeşil Binalar. Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Genel Sekreteri Engin Işıltan anlatıyor.
23:19
13. BÖLÜM
2022 BM İklim Değişikliği Konferansı
2022 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP27, Mısır'da 6 - 18 Kasım 2022 tarihleri arasında düzenlendi. Konferansa ülkemizden katılan Temiz Atık Derneği Başkanı Esra Kara, stüdyomuzda izlenimlerini anlatıyor.
24:00
13. BÖLÜM
Permakültür
Permakültür Tasarımcısı Dilek Yalçın Demiralp ile bu önemli kavramı ve çocuklarda doğa eğitimi üzerine konuşuyoruz.
23:15
14. BÖLÜM
Su Tasarrufu
Bir damlası dahi boşa harcanamayacak kadar değerli. Ancak bilinçsiz tüketimle tonlarcası heba oluyor. Tüm dünyada su ile ilgili tehlike çanları çalarken, Türkiye de bu vahim durumdan payını alıyor. Su Tasarrufu ve Verimliliği Derneği Genel Başkanı Uğur Büyükhatipoğlu anlatıyor.
22:00
14. BÖLÜM
Hava Kirliliği
İnsan sağlığını veya çevresel dengeleri bozacak şekilde havada bulunmaması gereken maddelerin havaya karışmasına hava kirliliği deniliyor. Peki ne kadar zararlı ve neler yapılabilir? Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr.Hüseyin Toros ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç Dr. Nesrin Öcal anlatıyor.
22:47
15. BÖLÜM
Denizlerdeki Kirliliğin Boyutları
Çevre Gündeminde bu hafta; Recep Tayyip Erdoğan Üniv. Su Ürünleri Fak. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ülgen Aytan; denizlerdeki kirliliği, mikro-plastikleri, deniz kirliliğinin deniz canlıları üzerine etkilerini anlatıyor.
23:06
15. BÖLÜM
Geri Dönüşüm-Temiz Atık
Yapılan araştırmalar ülkemizde ortalama bir ailenin 1 ayda 550 TL'lik geri dönüştürülebilir atığı yok yere çöpe attığını gösteriyor. Temiz Atık Derneği atık yönetimi konusunda önemli bilgiler veriyor.
22:14
16. BÖLÜM
Çevre Hukuku Nedir?
Programımızda bu hafta 'Çevre Hukuku' gibi önemli bir konuyu ele alıyoruz. Hitit Üniversitesi Kent ve Çevre Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşen Satır Reyhan anlatıyor.
22:26
16. BÖLÜM
Deniz Kirliliği
Marmara Denizi'nde adeta kabusu yaşatan müsilaja karşı zafer kazanan bir ekibin lideri Prof. Dr. Gülşen Altuğ, deniz kirliliğine dair bilinmeyenleri anlatıyor.
23:02
17. BÖLÜM
Giderek Büyüyen Bir Sorun: Mikro-Plastik
Doğaya verdikleri zararla isimlerinde sıkça söz ettiren 'mikro-plastikler' başta olmak üzere birçok önemli konuyu, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüket Sivri ile konuşuyoruz.
23:45
17. BÖLÜM
İklim Krizi ve Tarım
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Özkan, iklim krizinin tarım üzerindeki etkilerini ve çözüm önerilerini anlatıyor.
22:33
18. BÖLÜM
Çevre Teknolojileri ve Çevre Eğitimi
Çevreye duyarlı teknolojiler ve Çevre Eğitimi her geçen gün daha önemli hale geliyor. Konuğumuz İTÜ Meteoroloji Müh. Bl. Öğr. Üyesi Hüseyin Toros her iki konuya dair değerlendirmelerde bulunuyor.
22:03
18. BÖLÜM
İklim Krizi'nin Sebep Olduğu Büyük Sorun: İklim Göçü
Çevre sorunları, küresel ısınma ve iklim değişimleri, beraberinde bir problemi daha getiriyor: İklim göçü. Akdeniz Üniversitesi Araştırma Görevlisi Merve Suzan Ilık Bilben 'Dünyadan Örnekler Işığında İklim Değişikliği Kaynaklı Göçleri Anlamak' başlıklı araştırmasıyla konuya mercek tutuyor.
22:38
19. BÖLÜM
Giderek Derinleşen Bir Kriz: Çöp
Temiz bir çevre için çöpün azaltılması, doğru yere atılması ve değerlendirilmesi konusunda toplumun hassasiyet ile davrandığı sürdürülebilir bir dünya yaratmak ana hedefi ile yola çıkan bir vakıf Çöpüne Sahip Çık Vakfı ve Vakfın Genel Müdürü Emrah Bilge stüdyomuzda.
22:05
19. BÖLÜM
Beslenme ve Doğa İlişkisi
Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada bitkilerle doğru beslenmenin önemini anlatıyor.
23:17
20. BÖLÜM
Hava Kirliliğini Önlemek Mümkün müdür?
Atmosferdeki karbondioksit oranı, 1880 yılından bugüne kadar yüzde 44 artarak rekor seviyeye ulaştı.
Atmosferdeki kirlilik her geçen gün artıyor. Peki hava kirliliğini önlemek mümkün mü? Uluslararası Hava Kirliliğini Önleme ve Çevre Koruma Birliği Başkanı Prof. Dr. Selahattin İNCECİK anlatıyor.
22:47
20. BÖLÜM
Çocuklarda Doğa Eğitimi
Çocuklarda doğa eğitimine bütünsel bir perspektif sunan Orman Okulları Kurucusu Murat Tonbul ve Sanat Öğretmeni Tuğçe Kastanbolu ile birlikte doğa eğitimine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.
23:38
21. BÖLÜM
İstanbul'un Tarımı
İstanbul'da güneş ve toprak kullanmadan yapılan tarımsal üretim başladı. Dünyanın ikinci en derin tarımsal üretim ünitesi olan İKDT merkezi başta olmak üzere; İstanbul'da tarım, hayvancılık, gıda güvenliği gibi pek çok önemli konuyu İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca anlatıyor.
22:28
21. BÖLÜM
İklim Değişikliği ve Ağaçlar
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi, Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ünal Akkemik iklim değişikliğinin ağaçlar ve ormanlar üzerindeki etkilerini anlatıyor.
22:47
22. BÖLÜM
Ormansızlaşma
Ormansızlaşma tehdidi her geçen gün büyüyor. Orman yangınları, tarım için yapılan kesimler, endüstriyel faaliyetler ve iklim değişikliği...Bu durum insanlar başta olmak üzere birçok hayvanı ve bitki türünü yakından tehdit eder hale geldi. Prof. Dr. Yusuf Serengil anlatıyor.
22:41
22. BÖLÜM
Ekolojik Enerji, Doğa'nın Mucizevi Ürünü; 'Zeytin'
Meyvesinden yağ, yaprağından çay, suyundan yem elde edilen zeytinin çekirdeğinden de "çevreci ve doğal" kalorifer yakıtı üretiliyor. Yer edindiği tüm kutsal kitaplarda adaletin, sağlığın, gururun, zaferin, refahın, bilgeliğin, aklın sembolü olan bu mucizevi ürün şimdi de çevreci enerjide başrolde.
22:28
23. BÖLÜM
Coğrafya ve İklim Krizi
Coğrafya Bilimi, iklim krizine nereden bakıyor? İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü, Fiziki Coğrafya Ana Bilim Dalı Başkanı İklim Bilimci Profesör Doktor Barbaros Gönençgil anlatıyor.
19:41
23. BÖLÜM
Su Yönetimi
Sloganı "Su Vatandır" olan bir kurum; Su Yönetimi Genel Müdürlüğü. Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen, doğru bir su yönetiminin nasıl olması gerektiğini anlatıyor.
22:29
24. BÖLÜM
Kuraklık Tehdidi Gittikçe Büyüyor
Uzmanlar, kuraklık tehlikesi konusunda tehdidin her geçen gün arttığını belirtiyor. Su üzerine önemli çalışmalar yürüten Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Öğr. Üy. Prof. Dr. Yusuf Demir anlatıyor.
23:00
24. BÖLÜM
Plastikle Mücadelede Alternatif Yöntemler
Dünyadaki Plastik Atık Miktarı 1 Milyar Fil'in Ağırlığına Eşit. Peki bu sorunla başa çıkmak için neler yapılabilir? Alternatif bir model sunan Işınsu Kaya Çevre Gündemi'nde anlatıyor.
21:33
25. BÖLÜM
Botanik
Üzerinde yaşadığımız yerkürenin önemli bir kısmı bize oksijen, yiyecek ve diğer birçok ihtiyacı sağlayan bitki yaşamıyla kaplı. Onlarla ilgilenen Dünya'nın en eski doğa bilimlerinden biri ise Botanik. Marmara Üniversitesi Botanik Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Gülşah Çobanoğlu anlatıyor.
22:10
26. BÖLÜM
Karbon ayak iziyle nasıl mücadele edilmeli?
Karbon ayak iziyle nasıl mücadele edilmesi gerektiğini Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu anlatıyor.
21:48
26. BÖLÜM
Çevreci Teknolojik Uygulamalar
Bir yanda tohum saçan EcoDrone gibi önemli bir aracı üretime sokan Ecording girişimi, bir yanda geliştirdikleri uygulama ile çevreci bilinci aşılamaya çalışan EcoGoals platformu. Çevre Gündeminde bu hafta mikrofon çevreci teknolojilerde.
22:41
27. BÖLÜM
Deprem Sonrası Afet Atık Yönetimi
Deprem sonrası atık yönetimi nasıl olmalı? Doğaya ve canlılara zarar vermeden nasıl adımlar atılmalı? İstanbul Üniversitesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay anlatıyor.
22:10
27. BÖLÜM
Artık Somut Bir Sorun: İklim Krizi
Dünya ısınıyor, mevsimler değişiyor. Sektörler dolayısıyla da insanlar küresel iklim krizinin somut etkileriyle karşılaşıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ilıcak değerlendiriyor.
23:15
28. BÖLÜM
Deprem Tarımı ve Yaban Hayatını Nasıl Etkiledi
Kahramanmaraş merkezli depremler tarım faaliyetlerini ve bölgedeki yaban hayatı varlığını nasıl etkiledi? Düzce Üniversitesi Öğretim Üyeleri; Prof. Dr. Oktay Yıldız ve Doç. Dr. Akif Keten anlatıyor.
24:05
29. BÖLÜM
Hava ve Su Kalitesi Ne Demektir, Neden Önemlidir? Yeşil Aklama Ne Demektir?
Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Çevre Mühendisi Doç. Dr. Efsun Dindar; hava kalitesinden, su krizine, yeşil aklama faaliyetlerinden iklim krizine kadar pek çok önemli başlıkta değerlendirmelerde bulunuyor.
22:05
30. BÖLÜM
Küresel Isınmadan Daha Büyük Bir Tehdit: "Küresel Soğuma"
Dokuz Eylül Üniversitesi Çevresel Yerbilimleri Bölüm Başkanı ve İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar Çevre Gündemi'nde Küresel Soğuma tehdidine dikkat çekiyor.
23:52
31. BÖLÜM
Deprem Sonrasında Geri Dönüşüm
Temiz Atık Derneği Başkanı Esra Kara, yaşanan deprem felaketi sonrası Türkiye'nin geri dönüşüm aksiyonlarının nasıl değişmesi gerektiğini anlatıyor.
22:24
32. BÖLÜM
Kuşlara Adanmış Bir Ömür
1965 yılından bu yana kuşlarla ilgili çalışmalar yapan Ornitolog Prof. Dr. İlhami Kiziroğlu kuşlara dair önemli bilgiler paylaşıyor.
22:26
33. BÖLÜM
Geleceğin Yakıtı: Hidrojen
Yıldız Teknik Üniversitesi Temiz Enerji Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aysel Kantürk Figen, Çevre Gündemi'nde geleceğin enerji kaynağı hidrojeni anlatıyor.
22:47
34. BÖLÜM
Yeşil İyileşme ve WWF Türkiye
WWF Türkiye Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem; Yeşil İyileşme, İnsan-Doğa İlişkisi, Afetlerle Mücadele gibi önemli başlıkları Çevre Gündemi'nde değerlendiriyor.
22:09
35. BÖLÜM
Ekmeğe Fısıldayan Kadın
Tarım Yazarı ve Futurist Mine Ataman Çevre Gündemi'nde sağlıklı ekmekten sağlıklı tohuma kadar pek çok önemli konuyu değerlendiriyor.
23:57
36. BÖLÜM
Sürdürülebilir Yaşam Okulu ve Yeşil Çocuk Girişimi
Çevre Gündeminde bu hafta stüdyo konuğumuz ; Sürdürülebilirlik İletişimi Danışmanı, Eğitmen, Podcast İçerik Üreticisi, Sürdürülebilir Yaşam Okulu ve Yeşil Çocuk sosyal girişimlerinin kurucusu; Aslı Dede oluyor.
21:23
37. BÖLÜM
Çevre İçin Önemli Bir Model: Türetim Ekonomisi
Çevre Bilimci Dr. Uygar Özesmi, ekolojik ve sosyal adalet için önemli bir model olan "Türetim Ekonomisini" Çevre Gündemi'nde anlatıyor.
22:01
38. BÖLÜM
Önemli Bir Çağrı: Doğamız Kazansın
WWF Türkiye ‘Doğamız Kazansın’ başlığıyla bir grup öncelikli çevre sorununa dikkat çekti. WWF Türkiye İletişim Grup Müdürü Neyran Savaşman Akyıldız, Çevre Gündemi’nde anlatıyor.
22:29
39. BÖLÜM
Çevre Gündemi - İstanbul - 15/02/2023
Çevre Gündemi - İstanbul - 15/02/2023
19:46
40. BÖLÜM
Sürdürülebilir Bir Ekosistem Mümkün Müdür?
Çevre Gündemi’nde bu haftaki konuklarımız 2023 Sürdürülebilir Ekosistem Günleri’nin(SEG) Eş Koordinatörü ve İTÜ Çevre Mühendisliği Kulübü Üyesi Beyza Çalışkan ve 2022 yılında düzenlenen SEG’in Koordinatörü ve İTÜ Çevre Mühendisliği Kulübü Başkan Yrd. Osman Dündar oluyor.
23:11
40. BÖLÜM
Kısa ve Uzun Vadede İklim Krizi
Kısa, orta ve uzun vadede iklim krizi bizleri nasıl etkileyecek? Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Efsun Dindar anlatıyor.
22:07
41. BÖLÜM
İnsanlığın Yeni Mücadelesi: Hayatta Kalmak
"Bu şekilde tüketmeye devam edersek bize 2 Dünya daha lazım" diyen Samsun On Dokuz Mayıs Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Yüksel Ardalı önemli başlıkları değerlendiriyor.
24:13
42. BÖLÜM
Ekolojik Geleceğin Projeksiyonu
Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği, Çevre Teknolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güray Salihoğlu çevreye dair önemli bir projeksiyon sunuyor.
23:28
43. BÖLÜM
Kuş Cenneti Bir Ülke: Türkiye
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Ormancılık Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ergün Bacak; Türkiye'nin kuşları, mantar türleri ve orman varlığına dair önemli açıklamalarda bulunuyor.
21:51
44. BÖLÜM
Önemli Bir Proje: "Sahil Sahiplen"
WWF Türkiye Plastikle Mücadele Birimi Uzmanı Togay Tanyolaç, ülkemiz sahillerinin kirlilik durumunu ortaya koyacak önemli proje " Sahil Sahiplen" üzerine önemli bilgiler veriyor.
21:37
45. BÖLÜM
İnsanlığın En Önemli Sorunları:Su ve Hava
“Suyun ve havanın sınırsız olmadığını, kaynakların sınırlı olduğunu, burada her vatandaşa görev düştüğünü bilmemiz lazım” diyen İTÜ Meteoroloji Bölümü Öğr. Üyesi Hüseyin Toros, su ve hava kirliliğine dair önemli açıklamalarda bulunuyor
21:35
46. BÖLÜM
Su Bilimleri ve İklim Krizi
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nin Dekanlığını yapmış ve şu anda Fakültede bulunan İçsu Kaynakları ve Yönetimi Anabilim Dalı’nın Başkanlığını yapan Prof. Dr. Meriç Albay, su kaynaklarımız üzerine önemli açıklamalarda bulunuyor.
23:07
47. BÖLÜM
Denizlerimizdeki Durum
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, denizlerimizdeki ekolojik durumu değerlendiriyor.
23:40
48. BÖLÜM
İnsan ve Doğa Arasında Neler Oluyor?
Çevre Gündemi’nde bu haftaki konuğumuz; İklim Masası Yazarları’ndan, NASA ve ESRI kuruluşlarından ödül almış, Akdeniz Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyelerinden, Dr. Fulya Aydın Kandemir oluyor.
24:22
49. BÖLÜM
İklim Krizi'nin Büyük Tehdidi: Yüksek Sıcaklık
Işık Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Fizik Bölümü Başkanı Dr. Tuğba Öztürk, iklim krizinin en önemli tehditlerinden olan 'Yüksek Sıcaklık' üzerine yaptığı çalışmayı değerlendiriyor.
22:00
50. BÖLÜM
Planlı Su Yönetimi
Su sorunu her geçen gün büyüyor. Türkiye Su Enstitüsü Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, Çevre Gündemi'nde anlatıyor.
22:12
51. BÖLÜM