41 Bölüm

39:50:46
Tüm Bölümler
Tüm Bölümler
Çalınmayanlar
Devam Edenler
Yeniden Eskiye
Yeniden Eskiye
Eskiden Yeniye
Alfabetik

MİNİMALİZM'de BİR DEHA

20. yüzyılda müzik, siyasi iklim, teknolojideki ilerlemeler ve üsluptaki büyük değişimler nedeniyle çarpıcı bir şekilde evrilir. Geçmişin müziğini daha da ileriye taşımak için mücadele eden birçok besteci, yerleşik müzik kurallarına tepki göstererek heyecan verici yeni formlar ve stiller yarattılar.
58:11
1. BÖLÜM

MAHLER

Atonal Müziğin sınırındaki Geç Dönem Romantik bir besteciden söz edeceğiz sizlere. Yaşadığı yıllarada en çok orkestra şefi olarak rağbet gören Gustav Mahler, 20.Yüzyılın ikinci yarısından itibaren tanındı ve beğeni kazandı.
58:57
2. BÖLÜM

KUZEYİN MODERNİSTİ

Kariyeri 60 yıla yayılan Dmitri Shostakovich, senfoni, oda müziği, opera ve film müziği alanında muhteşem bir üretkenlik gösterdi.
58:41
3. BÖLÜM

GAUGUİN ve EMPRESYONİST DEBUSSY

Gauguin'e göre renkler soylu olan ve olmayan olarak ayrılır. Dingin, teselli eden renklerin yanı sıra cüretkar ve kışkırtıcı renklerlerdir bahsettiği. Önemli olan da bu renklerin uyumudur ona göre.
58:16
4. BÖLÜM

GLAZUNOV

Rus müziğinde, Rus beşleri kadar önemli bir yer tutan bir diğer besteci Alexander Konstantinovich Glazunov olmuştur. Glazunov'un ilk dönem eserleri Rus Beşlerinin etkisi altındadır.
57:56
5. BÖLÜM

NEOKLASİZM ve STRAVINSKY

Stravinsky, Picasso'nun yorulmak bilmez enerjisinden ve çok yönlü yeteneğinden yoksun olabilir, ancak çalışmalarının, kişisel felsefesinin tutarlılığı ve vizyonu, hem kelimelerle hem de seçtiği sanatsal araçla ifade etme yeteneği açısından Picasso'yu geride bırakır.
58:56
6. BÖLÜM

GRIS, LEGER, UTRILLO, MAX ERNST ve SATIE

Sevgili dinleyiciler, müzikte kübizm nasıl şekillenir? Kübizm’in temel düşüncesi olan hacim kırıp yeniden oluşturma düşüncesi müziğe aktarılabilir mi?
57:30
7. BÖLÜM

FİNLANDİYA'DAN

1907 yılında “Üçüncü Senfoni”sini besteleyen Sibelius, romantizm sonrası ekspresyonizm akımından uzaklaşarak kuvvetli orkestra karakterinin yerine, daha yumuşak, empresyonist tınılar kullanmayı tercih eder.
58:26
8. BÖLÜM

VİYANA OKULU

Alban Berg’in, bir besteci olarak önemi, önceki akımlardan da yararlanarak, çağdaş besteleme tekniklerini, çok başarılı bir biçimde, özgün müziğinde birleştirir.
58:29
9. BÖLÜM

BİR ÇEK, JANACEK

Modern müzikteki pek çok yenilik gibi, Janacek’in az önce bahsettiğimiz müzik ve konuşma arasındaki ilinti, sanatın bir parçasını oluşturmuş, her büyük opera ve lied bestecisinin düşüncelerinin alt yapısınıda kurgulamıştır.
58:26
10. BÖLÜM

MACAR MÜZİĞİ'ne DUYULAN AŞK ve BRAHMS

Viyana onun yalnızca üvey vatanı olduğu halde, Brahms, diğer iki Viyanalı besteci olan Haydn ve Schubert’in bir başka özelliğini, Macar müziğine duydukları sevgiyi de paylaşır.
57:57
11. BÖLÜM

NEOKLASİZM

Füg, kanon, Toccata ve Concerto Grosso gibi tür ve biçimlerin ele alındığı Yeniden Klasikçiliğin başlangıcı, 19. Yüzyılın sonlarına, kısaca eski müziğe yeniden ilgi duyulduğu yıllara değin izlenebilir.
57:53
12. BÖLÜM

ADDINSEL and “DANGEROUS MOONLİGHT”

Addinsell'in toleranslı armonileri ve görkemli Romantik Dönem jestlerini cüretkarca kullanması, Varşova Konçertosu'nun bugün neden bu kadar popüler kaldığını açıklama konusunda bize yardımcıdır.
57:19
13. BÖLÜM

PROKOFİEV

Bestecilerin yaratış evresindeki türlü ilişkilerin, yani insanın kendisiyle ve doğayla arasındaki karmaşık durumun, herhangi bir evresi de esere yansıyabilir.
57:56
14. BÖLÜM

RAVEL VE ARMONİLERİ

Ravel, Sol Majör Piyano Konçertosu’nu klasik konçerto yapısında tasarlayarak, biçimsel yönden Mozart’a, tınısal parlaklık yönüyle de Saint-Saëns’a gönderme yaptı.
58:56
15. BÖLÜM

BİR ÇEK MÜZİK USTASI

20. yüzyılın en üretken ve çok yönlü bestecilerinden biri olan Bohuslav Martinu’nun kompozisyonları, bir dizi etkiyi göz önüne serer. Bunlar Fransız empresyonizmi, caz, İngiliz madrigalleri, Çek ve Moravya halk şarkıları kaynaklıdır.
58:56
16. BÖLÜM

BİR NEO-KLASİK BUSONİ

1912 yılında Busoni'nin deneysel çalışmaları, henüz tonal bir merkezden yoksundur ve melodik desenler Schoenberg'in on iki tonlu yeniliklerini kabul ederken, armonik dokuları da Debussy'nin empresyonist yeniliklerini özümser.
58:58
17. BÖLÜM

ALMAN BESTECİ RİCHARD STRAUSS

Strauss'un kompozisyon stili, orkestrasyon, dinamizm, karakter, aralık, enstrümantasyon ve renk kullanımı konusunda çağdaşları arasında farklılık yaratır.
58:56
18. BÖLÜM

20. YÜZYILDA POLONYA MÜZİĞİ

Savaş yılları, çeşitli siyasal bunalımlar birçok yerde olduğu gibi, Polonya’da da kompozisyon boşluğuna yol açtı. Ancak 1949 yılında genç müzisyenler tarafından oluşturulan “1949 Topluluğu”, klasik müzikte oluşan bu boşluğu doldurmaya çalıştı.
58:56
19. BÖLÜM

BİR FRANSIZ GELENEKÇİSİ FAURE

Faure’nin son dönemi, doğrusallığa vurgu yapan ve artan doku kalınlığı ile karakterize edilir. Tekniğin basitleştirilmesi amacıyla daha önceki eserlerin ayrıntılı süslemeleri artık yoktur. Bu kompozisyonlar, bestecinin son derece kişisel ve ayrıntılı düşüncelerini içerir.
58:56
20. BÖLÜM

GERSHWİN ve YENİ TINI

George Gershwin caz ile birlikte yeni bir müzikal anlatım oluşturdu. Müzikal gelişimin akışında bir devamlılık arayışına sahip olan rapsodi ve konçerto gibi geleneksel müzik formları, Gershwin’in kaleminde başka bir platforma oturdu.
57:56
21. BÖLÜM

BELA BARTOK

Bartok ulusal bir bestecinin müzik dili ana dili gibi olası gerekir” düşüncesiyle hareket etti. Halk müziğinin sağladığı gereçlerden yararlanılması; bunların ya olduğu gibi ya da benzetme yoluyla, evrensel ya da yabancı eğilimleri olan yapıtlara rastgele serpiştirilmesi anlamına gelmez.
58:36
22. BÖLÜM

MÜZİK SANATI

Müziğin iletisini salt tematik olarak algılayan kimse azdır. Müziğin düşsel dünyası karşı tarafa geçmiyorsa, aktarılan yapının iyi bir kompozisyon olmadığı konusunda birleşilir.
57:53
23. BÖLÜM

DİNLEYİCİ ve DEBUSSY

Özellikle Fransız besteciler arasında, eserlerinde egzotizmi dekoratif bir detay olarak kullanan Debussy, bu tutkuyu dinleyicinin tüm benliğine aktarır.
58:26
24. BÖLÜM

DEBUSSY ve HAVADA KALIŞ

Igor Stravinsky, yeni renk ve tınılarla dolu Debussy’den oldukça etkilenir. Debussy'nin piyanoda yeni sesler keşfetmesi, klavyeyi kullanan ellerin fizyolojisiyle doğrudan ilgiliyken, Debussy'nin piyano müziğindeki “havada kalış”ı, dönem açısından ve yeni arayışlardaki diğer bestecileri de etkiler.
58:26
25. BÖLÜM

DVORAK

Dvorak kompozisyonunu, Slav uluslarının halk geleneklerinden ve Amerika'da kaldığı süre boyunca otantik Afro-Amerikan ve Kızılderili müziğinden yararlanacak şekilde de genişletti.
57:56
26. BÖLÜM

MAHLER ve 2 SENFONİSİ

Brahms’a göre müzikte devrimcilerin yeni kralı artık Mahler”dir. Ancak bazı eleştirmenlere göre de Mahler’in hayatı Strauss’un gölgesi altında geçmiştir.
57:56
27. BÖLÜM

CAMILLE SAINT-SAENS ve FRANSIZ MÜZİĞİ

On dokuzuncu yüzyıl Fransa'sında tarihi Fransız müziğini yeniden canlandırmak bir öncelik haline geldikçe, Saint-Saëns'in eserlerinde neoklasik unsurlar ortaya çıkmaya başlar.
58:23
28. BÖLÜM

20.YÜZYILDA BİR POLONYALI

Dünya çapında bir sanatçı, ünlü besteci, barış savunucusu, humanist ve bir siyasetçidir Paderewski.
57:56
29. BÖLÜM

KLASİK FORMLARIN VAZGEÇİLMEZİ CESAR FRANCK

Franck, müzikteki yaratıcılığının zirvesine 1870 yıllarında, yaklaşık elli yaşlarının sonunda ulaştı. Fransız müziğinden çok Alman müziğiyle ilişkilendirilen besteci, Post-Romantizm’in en büyük isimlerindendir
58:57
30. BÖLÜM

20. YÜZYIL NEO KLASİZM, MİKROTONALİTE ve CAZ

1920‟lerde ortaya çıkmış olan “Mikrotonal Müzik”, o zamana kadar kullanılan tam ve yarım şeklinde eşit aralıklarla bölünmüş seslerin, daha küçük aralıklara bölünerek kullanılmasını amaçlayan ve çeyrek sesli müzik olarak da adlandırılan bir kompozisyon tekniğidir.
57:56
31. BÖLÜM

MUSSORGSKY ve MÜZİĞİ

Genellikle konulu form çalışan besteci, bu konuda diğer bestecilere karşı farklılar gösterir. Çeşitleme ve yeniden gelişme yapıtlarında az rastlanır.
58:36
32. BÖLÜM

KOZMOPOLİT BİR İNGİLİZ BESTECİ, DELIUS

Müziğinin analitik tanımlamalara karşı dayanıklı olduğu kanıtlar besteci. Delius'un türe, biçime, armoniye ve orkestrasyona yaklaşımı son derece bireyseldir ve nadiren geleneksel bir çizgiyi takip eder.
57:26
33. BÖLÜM

BİR FRANSIZ, FAURE

Faure!'nin müziği hangi anlamda duyusaldır? Ve oldukça sıradan görünen ritimleri, örneğin Gounod'dan hangi anlamda farklıdır? Aslında Faure'nin tematik yapısı Debussy'nin yanında neredeyse sıradan gibi görünse de, Faure'nin müzik dili kendi formunu dayatan bir niteliğe sahiptir.
57:56
34. BÖLÜM

BARTOK ve ULUS

Çok sayıda yöresel ezgileri notaya alan Bartok, 1906 yılında “Yirmi Macar Halk Şarkısı”nı yayımladı. Bu bir başlangıçtı onun için. Bunu diğer derlemeler takip etti ve bazı gezilerine Zoltan Kodaly’de katıldı.
58:19
35. BÖLÜM

EDGAR VARESE ve CARL NIELSEN

Cesurca yenilikçi senfoniler yazan Nielsen, ulusal kimliğin bir parçası haline gelir. Bununla birlikte, katı geleneksel kompozisyon tekniklerine, senfonik patlamalardan oluşan küçük klasik formlara ve labirent benzeri dairelere rastlarız partisyonlarında.
58:20
36. BÖLÜM

MAHLER ve STRAUSS, SON ROMANTİKLER

Mahler, umutsuzluk, acıya kenetlenmek, ama her şeye rağmen yaşamı sevmek gibi çapraşık bir ruh halinde olduğunu yazar bir arkadaşına. Ayrıca bu duygularını 1. Senfonisinin üçüncü bölümünde işler.
58:11
37. BÖLÜM

BRUCH ve RAVEL

Bruch’un, teknik ustalık isteyen 1. Keman konçertosunun “Ön Oyun” başlıklı birinci bölümü, küçük çaplı sonat yürüğüne seçkin bir örnek diyebiliriz.
57:56
38. BÖLÜM

BİR MODERNİST

Prokofiev'in erken dönem eserlerinde görülen Rus halk müziği, klasik geleneklerle erken dönemde karşılaşmasına bağlanabilir.
58:11
39. BÖLÜM

TİTİZ BİR MACAR

Bartok'un ardından düzinelerce besteci, onun araştırma ve bulduğu malzemeleri kullanma yöntemlerini takip etti.
58:38
40. BÖLÜM

BİR RAGTIME USTASI

Kompozisyonlarındaki karmaşık stil, Joplin'in duyulmayanı çalmak gibi bir amacı olduğunu ortaya koyar. Sıra dışı ritimleri içerisinde sürpriz vurgu kullanımıyla canlı, dans edilebilir bir kalite oluşur.
58:04
41. BÖLÜM